Excelleren als verpleegkundige, hoe doe je dat?

  • 25 augustus 2017
  • Blog/Vlog
  • Excellente zorg
  • V&VN Algemeen

Spontaan, ambitieus en een doorzetter. Zo zouden mijn ouders, vriendinnen en collega’s mij omschrijven. Betoverd door het verpleegkundig vak, maar ook op zoek naar wat er beter kan. Toen ik Excellente Zorg voorbij zag komen bij V&VN, vroeg ik me af: “Hoe doe je dat eigenlijk, excelleren in de zorg?”

Mijn naam is Rianne van Melzen. Ik ben 23 jaar en in juli 2015 afgestudeerd aan de Hanzehogeschool Groningen. Vanaf mijn huis fiets ik in een kwartier naar het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hier werk ik sinds anderhalf jaar op de verpleegafdeling voor traumachirurgie. Op deze verpleegafdeling komen bijzondere, uiteenlopende patiënten. We hebben te maken met een hoge ‘turnover’ en steeds complexere zorgvragen.

Excellente zorg is iets waar we, denk ik, allemaal naar streven. Dagelijks ervaar ik dat dit door een hoge werkdruk niet altijd mogelijk is. Hoe graag we dat ook willen. Namens V&VN ga ik op een studiereis Excellente Zorg naar Chicago. Tijdens deze reis hoop ik de tricks & tools te vinden die onze Amerikaanse collega’s helpen bij het bieden van excellente zorg.

Vereerd ben ik, dat ik deze studiereis namens V&VN mag maken. Ik ga dit dan ook met veel plezier met jullie delen door middel van vlogs en blogs en op sociale media. Excellente zorg is de beste zorg aan patiënten en cliënten. V&VN heeft dit onderverdeeld in acht kenmerken. Hoe geven ze deze acht kenmerken vorm in Chicago?

Beroepsprofielen

Ik ben geïnteresseerd in de verschillende niveaus van verpleegkundigen in Chicago. Met oog op de nieuwe beroepsprofielen en de overgang naar V&V2020, wil ik erachter komen hoe verpleegkundigen in Chicago zijn onderverdeeld in functieniveaus en hoe dat tot uiting komt in hun werkzaamheden. Ik wil dit weten, omdat je als verpleegkundige op zaal weinig werkt met wetenschappelijk onderzoek, innovaties en implementatie. Terwijl ik dit nou juist zo leuk vond aan de hbo-verpleegkunde opleiding.

Werken met vakbekwame collega’s is één van de kenmerken van excellente zorg. De kennis en ervaring die ik over dit kenmerk en de andere 7 kenmerken van excellente zorg op doe, zullen voorbij komen tijdens mijn blogs.

Of ik na mijn reis weet hoe wij als verpleegkundigen kunnen excelleren, kan ik niet garanderen. Ik ga jullie meenemen in mijn ervaringen en hoop jullie te inspireren op zoek te gaan naar de kenmerken waarin wij samen nog kunnen excelleren.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.