BIG-herregistratie: examen doen? Meld je op tijd aan!

  • 6 juli 2022
  • Nieuwsbericht
  • Wet- en regelgeving
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundigen in het ziekenhuis

Verpleegkundigen die zich voor het einde van het jaar willen herregistreren voor het BIG-register door middel van een examen, worden geadviseerd om niet lang te wachten met inschrijven. Op 1 januari 2023 vervalt de coulanceregeling voor herregistratie. Voor die tijd worden er honderden aanmeldingen voor het examen verwacht.

De coulanceregeling werd in maart 2020 in het leven geroepen vanwege de coronacrisis. Verpleegkundigen van wie de BIG-registratie verliep, hoefden zich niet meteen te herregistreren. Dit uitstel eindigt op 31 december 2022. Alle verpleegkundigen die zich de afgelopen ruim twee jaar niet opnieuw hebben geregistreerd, zullen dat dit najaar alsnog moeten doen. Het gaat om enkele tienduizenden verpleegkundigen.

De meeste van hen kunnen zich herregistreren op grond van de werkervaringseis. Dit betekent dat iemand in de afgelopen 5 jaar 2.080 uur als verpleegkundige moet hebben gewerkt, ongeveer 8 uur per week.

Verpleegkundigen die niet aan deze werkervaringseis voldoen, kunnen zich door middel van een examen herregistreren. Het gaat naar schatting om 600 tot 1600 verpleegkundigen die zich op die manier - dit jaar nog - kunnen herregistreren. Om te zorgen dat er geen capaciteitsproblemen ontstaan, worden verpleegkundigen geadviseerd om zich snel in te schrijven. Ook al wordt het examen pas gepland aan het einde van het jaar. Zo wordt op korte termijn duidelijk hoe groot de vraag precies is en kan er – indien nodig – naar oplossingen worden gezocht.

Meer informatie over herregistreren in het BIG-register

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!