Evelyn Finnema: ‘We gedragen ons steeds zelfbewuster en mondiger’

  • 5 mei 2021
  • Interview
  • V&VN Algemeen
Evelyn Finnema

Evelyn Finnema is op 1 mei begonnen als Chief Nursing Officer (CNO) van het ministerie van VWS. De hoogleraar verplegingswetenschap en onderwijs (UMCG) noemt het ‘eervol en uitdagend’ om de komende jaren het geluid van de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten te laten horen: “We hebben ons als beroepsgroep duidelijk en onmiskenbaar gemanifesteerd als onmisbaar. Kort voor de corona-uitbraak schreef The Lancet het in 2020 al: ‘Zonder verpleegkundigen geen zorg.’ En dat is de afgelopen tijd voor de gehele maatschappij duidelijk geworden.”

“De uitdagingen waar we voor staan, kunnen we aan dankzij de kracht van de beroepsgroep. We mogen mensen ondersteunen die het om wat voor reden ook zelf even niet kunnen. Je staat mensen bij op een moment dat ze kwetsbaar zijn. Eervoller werk bestaat er volgens mij niet. We werken met kennis vanuit een lange historie. De wettelijke basis van het verpleegkundig onderwijs is 100 jaar geleden gelegd, we herdachten vorig jaar de 200e geboortedag van Florence Nightingale.

Tegelijkertijd zit er voor deze grote groep zorgprofessionals best veel scheef. We kampen met tekorten, er is vergrijzing, de werkdruk is hoog en het salaris is laag in vergelijking met andere sectoren. De zeggenschap is beperkt, de ontwikkelingsmogelijkheden bescheiden. Corona heeft de boel nog meer op scherp gezet.”

Waar zie je dat aan?

“De langdurige druk en vereiste flexibiliteit waar alle verzorgenden en verpleegkundigen tijdens de coronapandemie mee moeten omgaan, eisen logischerwijs hun tol bij de beroepsgroep. Het ziekteverzuim stijgt in veel organisaties en innovaties en ontwikkeling stagneren of vertragen. Uitzonderingen daargelaten.”

Wat moet er de komende jaren gebeuren?

“We hebben als beroepsgroep laten zien dat het essentieel is dat we meebeslissen over planning, inzet, beleid en maatregelen rondom de zorg voor covidpatiënten en niet-covidpatiënten. En over de continuering van zorg. Dit moeten we vasthouden en borgen.

De laatste jaren zijn er goede stappen gezet. Naast verpleegkundigen op de werkvloer, zien we verpleegkundigen in onderwijs, onderzoek en in toenemende mate in verpleegkundige adviesraden en verpleegkundig stafbesturen. We gedragen ons steeds zelfbewuster en mondiger. Dat zie je ook terug in de inspraak. Daarin waren we best lang te stil, maar ik kan daar als nieuwe CNO goed voortbouwen op het werk van mijn voorganger Bianca Buurman, die inmiddels voorzitter is van V&VN. Haar motto was en is ‘niet over ons, zonder ons.’ Dat zet ik voort.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)