‘Europese verpleegkundigen hoeven niet te vrezen voor de Brexit’

  • 4 maart 2019
  • Nieuwsbericht
  • Personeelstekort
  • V&VN Algemeen
Brexit

Het is al maandenlang onzeker wat er rondom de Brexit gaat gebeuren. Wat de uitkomst op 30 maart ook zal zijn, deze heeft effect op de Britse gezondheidszorg én op de verpleegkundigen en artsen die daar werken. We spraken de Nederlandse internist en CEO van University College London Hospitals Marcel Levi over zijn verwachtingen en ervaringen. “Europese verpleegkundigen en artsen die al in Engeland werken hoeven niet te vrezen voor de Brexit. De personeelstekorten zijn hier enorm!”

Toen Marcel Levi een aantal jaar geleden werd gevraagd om in Londen te komen werken was hij ervan overtuigd dat een Brexit nooit door zou gaan. Dat liep anders. Toch hoeft hij, net als duizenden andere Europese artsen en verpleegkundigen niet te vrezen voor de Brexit. “Alle Europeanen die al in Engeland in de zorg werken, krijgen de zogenaamde settled status waarmee ze in Engeland mogen blijven”, legt Levi uit. Voor deze settled status betaal je 65 pond. Het is meestal de werkgever die voorstelt om dit bedrag te betalen. Levi: “Wij hebben aangeboden om dit voor alle werknemers te betalen. Het is voor ons belangrijk om hiermee aan te geven hoezeer we hen waarderen. We willen bovendien voorkomen dat artsen en verpleegkundigen door de aanhoudende onzekerheid toch besluiten om te vertrekken.”

Grote personeelstekorten

Niet alleen in Nederland, maar in heel West-Europa zijn er grote personeelstekorten in de zorg. En dat geldt zeker ook voor Engeland. “Het is lastig om een vergelijking te maken, maar ik schat in dat de tekorten hier, vooral buiten de grote steden, nog extremer zijn dan in Nederland. De tekorten in Londen vallen nog mee, maar op het platteland is het echt dramatisch.” Lees meer over de tekorten in Engeland.

Voor de personeelstekorten zijn meerdere verklaringen te geven. Zo zijn er structureel te weinig verpleegkundigen opgeleid. Studenten Verpleegkunde hadden in Engeland bovendien recht op een beurs zodat ze de opleiding konden volgen. Deze beurs werd afgeschaft, waardoor aankomende verpleegkundigen opeens veel geld moesten lenen. Deze maatregel is inmiddels gelukkig weer teruggedraaid. De aanhoudende onduidelijkheid rondom de Brexit zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld Spaanse, Italiaanse of Portugese verpleegkundigen minder snel in Engeland aan de slag gaan. Er zijn in die landen ook tekorten en als ze al emigreren zullen zij voor meer zekerheid kiezen en bijvoorbeeld naar Duitsland vertrekken. “Van oudsher is Engeland gewend dat een groot deel van het personeel in de gezondheidszorg uit Europa of daarbuiten komt. Dat verandert allemaal door de Brexit”, aldus Levi.

Mooie buitenlandervaring

Ondanks alles wil Marcel Levi zelf nog een aantal jaren in Engeland blijven. “Ik heb het hier erg naar mijn zin. Sowieso is werkervaring in het buitenland heel leerzaam.” Dit geldt niet alleen voor artsen. “Wat me opvalt is de mate van zelfstandigheid van de verpleegkundigen in ons ziekenhuis. Verpleegkundigen zijn bijvoorbeeld erg betrokken bij het researchwerk. Ook worden handelingen als het inbrengen van diepe lijnen of het plaatsen van een PEG sonde helemaal zelfstandig door verpleegkundigen gedaan. In mijn herinnering gebeurt dit in Nederland (nog) niet. Dat maakt het werken hier inhoudelijk echt interessant.”

In de nacht van 29 maart op 30 maart treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, tenzij er uitstel wordt aangevraagd. De kans daarop neemt steeds meer toe. Kijk voor meer informatie op www.brexitloket.nl.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)