'Een robot kan taken van ons overnemen'

  • 22 oktober 2018
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
Robot Technologie

Wat drijft de jonge generatie zorgprofessionals? Wat zijn hun verwachtingen en dromen? En hoe kijken ze naar hun generatie? Melanie Rink (24) is verpleegkundige (3 dagen) en praktijkopleider (1 dag) op het Neurocentrum Amsterdam UMC. Ze heeft net de opleiding tot neuroverpleegkundige afgerond.

Als kind keek ik al van die series over de spoedeisende hulp op tv. Bovendien ben ik zorgzaam en wilde ik graag met mensen werken. Dit vak past dan ook echt bij mij. Op het Neurocentrum liggen patiënten die een hersenbloeding opliepen door bijvoorbeeld een val of trauma. We verlenen acute zorg en observeren hen doorlopend. Het is hier hollen of stilstaan en geen dag is hetzelfde.

Altijd een lach

Soms bouw je echt een band op met iemand. Zoals met de man met wie ik graag een praatje maakte tijdens de nachtdienst – hoe hectisch het ook is, daar probeer ik zeker tijd voor te maken. ‘Ik vind je zo’n leuke verpleegkundige’, zei hij toen hij naar huis ging. ‘Je hebt altijd een lach op je gezicht, ook als het druk is.’ Om de werkdruk maak ik me wel zorgen. Hoe lossen we die op? Mijn droom is dat verpleegkundigen zich ooit vooral bezighouden met de menselijke kant, en dat er een oplossing komt voor de hoge werkdruk. Bijvoorbeeld een robot die taken van ons overneemt.

Leergierig

Ik zie zeker verschillen tussen de oudere en jongere collega’s. Wij jonkies groeiden op met de computer en zijn sneller met bijvoorbeeld rapportages verwerken of nazorg aanvragen. Ook zijn we heel leergierig en blijven we minder lang op één werkplek dan de oudere verpleegkundigen. Jonge collega’s zie ik vaak doorstromen naar een specialistische afdeling. Dat ga ik zelf vast ook doen, maar het kan altijd nog – ik moet nog meer dan veertig jaar werken.

Bron: V&VN Magazine 7-2018: Jong | Tekst: Annemarie van Dijk | Beeld: Vincent Boon

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)