Een gebed zonder end

  • 17 oktober 2018
  • Nieuwsbericht
  • Beroepsprofielen
  • V&VN Algemeen
Sonja Kersten_terwijl jullie zorgen

Het geduld van verpleegkundigen wordt danig op de proef gesteld. Nog steeds is er geen duidelijkheid over de overgangsregeling voor de nieuwe beroepsprofielen. Onderhand zouden we wel moeten weten welke opleidingen toegang geven tot het beroep van regieverpleegkundige, en welke niet of pas na verdere bijscholing.

V&VN maakt zich er al langer hard voor dat er snel duidelijkheid over komt. Toen minister Bruins een commissie instelde die naar de overgangsregeling moet kijken, gingen we er nog van uit dat we voor het einde van het jaar zouden weten waar we aan toe zijn. Maar nu heeft de minister gezegd dat de commissie de deadline van eind dit jaar niet gaat halen. We moeten weer wachten. Het is het zoveelste uitstel en dat vind ik een slechte ontwikkeling.

Iedere dag zijn er berichten over tekorten van verpleegkundigen

Tempo en een brede instroom zijn harder nodig dan ooit. Juist nu we te maken hebben met zo’n krappe arbeidsmarkt, zou je verwachten dat zowel zorgorganisaties als het ministerie alles op alles zetten om zeer ervaren en door de wol geverfde verpleegkundigen betrokken en gemotiveerd houden. Iedere dag zijn er berichten over tekorten van verpleegkundigen. Op de IC’s, op de afdelingen oncologie, en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Bedden staan leeg, afdelingen worden gesloten, SEH’s gaan dicht. Allemaal vanwege de tekorten aan deze professionals. Zij houden hele afdelingen draaiende. Zij verdienen dan ook waardering en vertrouwen, en niet de onzekerheid waar ze nu al zo lang in moeten zitten. Die onzekerheid beïnvloedt keuzes die ze maken op een negatieve manier. En dat terwijl hun ervaring en competenties ontzettend hard nodig zijn om de zorg in ons land op peil te houden.

Het is de hoogste tijd dat er, om het op zijn Bijbels te zeggen, een end komt aan dit gebed. Den Haag, schiet eens op. Wij gaan ondertussen gewoon door. Zorginstellingen kunnen immers nu al samen met verpleegkundigen proeftuinen opzetten en functies inrichten die passen bij de kennis, ervaring en opleiding van én mbo én inservice én hbo opgeleide verpleegkundigen. En dat doen ze ook!

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)