‘Documentaire dementie van Toebes is confronterend’

  • 10 oktober 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Website Foto Human Forever Premiere Website
Van links naar rechts: Marita de Kleijne, Fenny Steunenberg, Teun Toebes, Gerben Jansen, Francis Bolle

Indrukwekkend, confronterend, schrijnend en ontroerend.’ Eerste woorden van V&VN’ers die maandagavond 9 oktober de première van de documentaire ‘Human Forever’ van verpleegkundige Teun Toebes en filmmaker Jonathan de Jong in Tuschinski bijwoonden. "De missie van Teun en Jonathan is om de wereld met dementie mooier en inclusiever te maken. Daar kan ik alleen maar achter staan", zegt Gerben Jansen, voorzitter van V&VN-afdeling Dementieverpleegkundigen.

De documentaire, waarvan V&VN maatschappelijk partner is, trok veel belangstelling. Naast de bewoners van het verpleeghuis waarin Teun woont, waren er ook veel BN’ers zoals Gerda Havertong, Splinter Chabot, Joris Linssen, Dolf Jansen en Adelheid Roosen. Maar ook demissionair minister Conny Helder en PvdA/GL-lijsttrekker Frans Timmermans waren aanwezig.

Teun en Jonathan maakten een wereldreis om te kijken hoe in verschillende landen met mensen met dementie wordt omgegaan en legden dat vast. "Als ik kijk naar Nederland, dan vind ik dat we de weg zijn kwijtgeraakt in hoe je met en naar elkaar omziet als het verval van het lijf zijn intrede doet. Door te handelen zoals we dit met elkaar hebben afgesproken vanuit veiligheid, zijn we de mens vergeten", zegt Marita de Kleijne, voorzitter V&VN Verzorgende na het kijken van de docu.

Ook Fenny Steunenberg, bestuurder van V&VN, concludeert dit: "We hebben veiligheid in ons land zo ver doorgevoerd dat mensen met dementie geen ruimte meer hebben om een volwaardig leven te kunnen leiden. Leven zonder risico's is niet leven, maar wachten op sterven. Dat moet anders."

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)