Dit is de winnaar van de eHealth Scriptieprijs 2019

  • 9 december 2019
  • Nieuwsbericht
  • Verpleegkundige Zorg- en Informatietechnologie
Winnaar Ehealth Scriptieprijs 2019 Door Fotograaf

Ilona Bronneberg is de winnaar van de V&VN VZI eHealth Scriptieprijs 2019. De verpleegkundig specialist bij Zuyderland Medisch Centrum won de prijs voor haar scriptie ‘Draagt het gebruik van de CalproSmart thuistest bij aan het zelfmanagement van de IBD-patiënt?’. Volgens de jury zijn de uitkomsten van haar onderzoek zeer toepasbaar en zinvol in het kader van optimale inzet van eHealth. Ook is de jury enthousiast over het feit dat Ilona niet alleen de gebruikerservaringen van de eHealth-toepassing heeft onderzocht, maar dat ze ook heeft gekeken naar het effect op de zorgconsumptie.

Ilona nam de prijs vandaag, maandag 9 december, in ontvangst tijdens de laatste V&VN-verenigingsbijeenkomst van dit jaar in Nijmegen. De prijs ter waarde van € 1.000,- werd uitgereikt door Gerton Heyne, interim-bestuursvoorzitter van V&VN, en jurylid Renée Verwey. Ilona: "Wauw, wat een verrassing. Ik ben nog helemaal verbaasd. Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Dit is heel mooi én ook een beetje reclame voor IBD."

Chronische darmontstekingen

Inflammatory Bowel Disease (IBD) is een groep van chronische darmontstekingen waarvan de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa de twee bekendste zijn. Binnen het Zuyderland MC, waar Ilona nu werkzaam is als verpleegkundig specialist, worden er zo’n 2500 patiënten met IBD behandeld. Bij ruim 800 van deze patiënten verloopt het contact grotendeels via MijnIBDcoach, een beveiligde en persoonlijke internetpagina waarmee de patiënt vanuit huis gemonitord kan worden. Hierdoor zijn er minder vaak controles nodig in het ziekenhuis.
Een belangrijke voorspeller voor ziekteactiviteit is het fecaal calprotectine, een lichaamseigen stof die vrijkomt bij ontsteking van de darm. De CalproSmart thuistest maakt het voor patiënten mogelijk om thuis het fecaal calprotectine te meten met behulp van een thuistestkit en een smartphone.

Zelfmanagement

Ilona concludeerde door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek dat het gebruik van CalproSmart in combinatie met MijnIBDcoach als zeer waardevol wordt ervaren en bijdraagt aan het zelfvertrouwen, kennis over de ziekte en ziekte-inzicht van de patiënt. Het gebruik van de CalproSmart thuistest door patiënten die al gebruik maakten van MijnIBDcoach bleek het aantal zorgcontacten niet te verlagen.

Meer weten over deze scriptie? Bekijk Ilonas pitch:

De V&VN VZI eHealth Scriptieprijs werd dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen om de toepassing van eHealth door verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden te stimuleren en studenten uit te dagen de meerwaarde van deze innovaties te onderzoeken.

De V&VN VZI eHealth Scriptieprijs is mede mogelijk gemaakt door ZonMw.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)