‘Dementiezorg zucht onder controledrift’

  • 14 april 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Gerben
Gerben Jansen

“De dementiezorg in Nederland zucht onder de bureaucratie en controledrift”, zegt Gerben Jansen, voorzitter van de V&VN-afdeling Dementieverpleegkundigen op vrijdag 14 april in een artikel in onder meer het Algemeen Dagblad. De publicatie leidde tot Kamervragen van GOUD Nederland, de partij van Liane de Haan. “Dit helpt de casemanager dementie niet om het werk uit te voeren. We willen graag passende zorg verlenen, maar maak het dan ook mogelijk”, stelt Gerben.

Adviesbureau Bisnez voerde belangeloos een onderzoek uit onder tweehonderd casemanagers dementie. Daaruit komt naar voren dat het lang niet altijd lukt om voor cliënten de juiste dementiezorg te regelen.

Dit probleem wordt door nagenoeg alle verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten ervaren

In het krantenartikel vertelt Gerben hoe hij als casemanager dementie vele loketten af moet voor een simpele douchestoel van 150 euro. “We verdwalen in een doolhof van regels. Dat het soms niet lukt om goede zorg te regelen, komt niet doordat de zorgverleners niet capabel zijn. Het is controle, controle, controle.”

Aanvullend op de actuele media-aandacht laat Gerben V&VN nog weten: “Overigens geldt de geschetste onnodige bureaucratie niet alleen voor de casemanagers dementie, maar wordt dit probleem door nagenoeg alle verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten ervaren.”

Ook in het Radio 1 Journaal van de NOS (vanaf 2.34 uur) en 's avonds bij tv-programma Op1 vertelt Gerben over zijn werk en hoe zorgprofessionals van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)