De toekomst maken we samen

  • 31 augustus 2017
  • Blog/Vlog
  • M&G Wijkverpleegkundigen
V&VN Biedt Hulp Bij Afschaffen Vijf Minutenregistratie

De toekomst maken we samen”. Dit las ik ergens op een affiche. Een mooie quote. Dit is hoe ik over werken in de zorg denk. Maar in de media lees ik dit niet terug.

“Zorgzame verpleegster heeft geen hbo-diploma nodig” kopte het NRC onlangs.“Bestuurders hebben blinde vlek voor verpleegkundigen” stond deze week in Zorgvisie. Nursing wijdt artikelen aan de differentiatie mbo- of hbo-verpleegkundige.

Stuk voor stuk zorgen deze items voor vele emotionele reacties. Als verpleegkundigen en verzorgenden worden we geraakt in ons hart, onze identiteit en onze beroepstrots. Het raakt ons persoonlijk. Het gaat om waar we jaren voor hebben geleerd, iedere dag ons bed voor uit komen. Het gaat om ons vak.

De reacties op sociale media op dergelijke artikelen raken mij. Alsof door het erkennen of benoemen van de een, de ander minder nodig zou zijn. Niets is volgens mij minder waar. We hebben elkaar nodig. Samen maken we de zorg. De soms heftige reacties, maken ook dat ik het spannend vind hierover te schrijven. Wat maakt dit los, ben ik de volgende waar overheen gevallen wordt? Omdat het me niet los laat, waag ik het erop.

Als wijkverpleegkundige, in een organisatie die midden- tot hoog-complexe zorg levert, werk ik in een team met verzorgenden IG, mbo-verpleegkundigen en hbo-verpleegkundigen. Door de juiste mix van collega’s zijn we in staat samen iets moois neer te zetten. Samen zorgen we voor onze cliënten én voor onze dorpen. We kennen andere zorgverleners binnen onze dorpen, werken met hen samen en verlenen samen zorg, afgestemd op iedere cliënt. Dit is een mooie ontwikkeling die sinds de laatste jaren steeds meer vorm krijgt. Ik ben hier trots op. We doen het toch maar met zijn allen.

We zorgen ook voor elkaar. Juist door elkaars kwaliteiten, kennis en kunde te herkennen en waarderen, zijn we in staat deze zo goed mogelijk in te zetten. We maken gebruik van elkaars kwaliteiten en vullen elkaar aan. We leren van elkaar en met elkaar, iedere dag weer. Dit maakt dat we als team en als professionals groeien.
De zorg maken we samen. Ieder vanuit zijn eigen vak. Ieder met zijn eigen kennis en kunde, met eigen ervaringen, eigen kwaliteiten. Allemaal met ons hart.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)