'Daar gaan we weer'

  • 28 oktober 2021
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
ANP 438619140
Foto © Robin Utrecht (ANP)

In de Volkskrant vertelt Rowan Marijnissen, voorzitter van V&VN IC, over de oplopende werkdruk in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg. Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis neemt snel toe. “Er wáren al te weinig verpleegkundigen en dat is nog steeds zo. Tot 15% zit ziek thuis. Ik hoop dat het kabinet maatregelen durft te nemen om het aantal besmettingen af te remmen.”

Nu al is de werkdruk zo hoog dat fouten onvermijdelijk zijn, zegt Marijnissen: “Dit gebeurt zoveel, dat is deze crisis onderbelicht. We registreren lang niet alles wat er misgaat. Verpleegkundigen vinden het heel vervelend het hier met elkaar over te hebben. We zijn opgeleid om kwaliteit te leveren, maar nu zijn we alleen bezig capaciteit te creëren. Soms ben je al blij als je aan het einde van je dienst de patiënt in leven hebt gehouden. Wat steeds terugkomt, is dat verpleegkundigen voor meer patiënten zorgen dan ze eigenlijk aankunnen. Ik merk het ook bij mezelf: oh man, daar gaan we weer. Dat kost zoveel energie.”

Groter personeelstekort

Ook NRC Handelsblad besteedt uitgebreid aandacht aan de personeelstekorten in de ziekenhuizen. V&VN-voorzitter Bianca Buurman: “Op de intensive cares is tussen 5 en 20 procent van de verpleegkundigen afgelopen anderhalf jaar vertrokken. En op de afdelingen waar maar 5 procent vertrok, is veel ziekteverzuim.”

Volgens Buurman is het personeelstekort waarmee de zorg al voor de coronacrisis kampte alleen maar verergerd door de structureel toegenomen werkdruk en uitval van personeel, zegt ze in De Telegraaf. “Er is een hoog ziekteverzuim door ic-verpleegkundigen die long covid hebben opgelopen, posttraumatische klachten hebben door het heftige werk van de afgelopen anderhalf jaar of burn-outs hebben.”

We zijn opgeleid om kwaliteit te leveren, maar nu zijn we alleen bezig capaciteit te creëren.

Rowan Marijnissen

En dan moet de piek nog komen: “Het is een impopulaire boodschap, maar er zijn maatregelen nodig. Voor de lange termijn verwachten we dat er nog veel meer mensen nodig zijn. Dat lukt alleen als we veel meer werk maken van behoud: met salaris, bijscholingsmogelijkheden en andere randvoorwaarden.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)