Coronaherdenking: ‘Er gingen mensen dood die we normaal nooit verloren’

  • 29 september 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Coronaherdenking
Foto door Robbert Beck in het Groene Hart Ziekenhuis

Nederland heeft vrijdagmiddag 29 september voor het eerst stilgestaan bij de coronapandemie. In het Provinciehuis van Noord-Brabant konden genodigden, in het bijzijn van koning Willem-Alexander, hun verhaal vertellen door middel van een foto. IC-verpleegkundige Renze Jongstra, vicevoorzitter van de V&VN-afdeling Intensive Care, liet tijdens een live-uitzending op nationale televisie een foto zien van collega-IC-verpleegkundigen. “Er gingen mensen dood die we normaal nooit verloren.”

Om 15.37 uur is één minuut stilte in acht genomen om de coronadoden én de coronaperiode te herdenken. Het thema van de bijeenkomst was: ‘Bij wie sta jij stil als je denkt aan corona?’ Namens V&VN waren veertien verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten aanwezig die ieder een eigen foto in de expositie konden ophangen.

Jongstra, zelf werkzaam in het LUMC, over de foto die hij meebracht: “Deze foto is niet van mij zelf, maar van collega’s. En niet van mijn eigen ziekenhuis, maar van een ander ziekenhuis. Je ziet hierop allemaal IC-professionals, ik sta met name bij hen stil. Corona had een enorme impact op ons als beroepsgroep: jonge patiënten, heftige opnames, er gingen mensen dood die we normaal nooit verloren. Ik denk ook aan de anonimiteit van de collega’s om je heen. Je kon elkaar nauwelijks herkennen. We zaten allemaal achter een bril en een masker. We moesten ontzettend hard werken met zijn allen. Dat moest je samen doen. Bij al die collega’s sta ik stil.”

Je kon elkaar nauwelijks herkennen. We zaten allemaal achter een bril en een masker.

Ook de Koning voegde een foto toe en opende daarmee de expositie. Deze foto was uit de periode dat “iedereen corona-moe was”, aldus koning Willem-Alexander. Hij had een foto meegenomen van zorgprofessionals bij een patiënt in een geïsoleerde kamer in het Bethesda ziekenhuis in Dirksland, ruim een jaar na het begin van de pandemie. “Iedereen was moe, maar toch zetten al deze mensen van ons Koninkrijk zich in. Niet alleen zij, ik denk ook aan alle mensen die mee hebben gewerkt om het land draaiende te houden. De zorg, de logistiek, de boeren, de middenstand, de ondernemers, de overheid, de wetenschappers; iedereen die bezig is geweest, komt samen in deze foto.”

Zorgminister Ernst Kuipers kon niet bij de herdenking aanwezig zijn vanwege de calamiteit een dag eerder in het Erasmusziekenhuis.

Zelf de herdenking terugkijken? Dat kan via deze link. Vanaf 12 minuten en 35 seconden is Jongstra te zien.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)