‘Corona is lastig uit te leggen’

  • 24 juni 2020
  • V&VN magazine
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
V&VN Magazine #2: Corona (Cato Habets) - Beschermende middelen

Cato Habets (30) werkt als sociaalpedagogisch werker bij Middin met mensen met een beperking. Ze zit in het derde jaar van de hbo-v en kon meedraaien in het verpleegkundig coronateam. ‘Heel uitdagend.’

“Toen ik hoorde dat er een speciale unit kwam voor cliënten met corona heb ik me meteen aangemeld. Het leek me een goede ervaring voor mijn opleiding. Middin stelde een team samen van vijftien mensen. Op de unit gaven we specialistische zorg aan negen cliënten met corona, waarbij we onder meer saturatie en pols monitorden, en extra zuurstof gaven. De meesten van hen hadden een verstandelijke beperking.

Acute zorg verlenen bij ernstig zieke mensen ligt me goed, heb ik ontdekt. Je moet kritisch observeren, zorg op maat geven en snel schakelen met artsen. Ook klinisch redeneren vond ik interessant. Eén vrouw wilde steeds haar zuurstofbril niet in haar neus en toen ineens wel. We overlegden samen: waardoor zou dat komen? Ook belden we de begeleiders van de locaties waar de cliënten woonden om meer informatie te krijgen. Heel uitdagend allemaal, ik heb er veel van geleerd.”

Niet bang

“Bang om zelf ziek te worden was ik niet. Met mijn beschermende kleding aan voelde ik me op de unit helemaal veilig. Corona is wel lastig uit te leggen aan verstandelijk beperkte mensen. Niet iedereen begrijpt wat er speelt. Sommige cliënten wilden naar buiten, wat natuurlijk niet kon.

Voor ons team was er een geestelijk verzorger. Toch heb ik het zelf emotioneel gezien niet heel zwaar gehad. Veel schrijnender vond ik het dat de twee overleden cliënten hun dierbaren de weken ervoor niet hadden kunnen zien. En dat een cliënt in tranen was omdat haar familie voor het raam stond en zij er niet naartoe kon.

Op dit moment liggen er geen zieken op de unit. De komende weken wordt het spannend: gaan ze ons weer oproepen? Anders kan ik binnenkort hopelijk gaan werken bij het verpleegkundig ambulante team binnen Middin. En ik hoop dat er een specialisatie komt voor verpleegkundigen binnen de gehandicaptenzorg. De zorg wordt intensiever en gecompliceerder bij deze doelgroep, dus is de expertise van verpleegkundigen noodzakelijk. En het is de leukste en interessantste doelgroep om mee te werken.”

Bron: V&VN Magazine 2-2020 | Tekst: Annemarie van Dijk | Beeld: Roos Koole

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)