Corona-bonus eindelijk in zicht, maar méér is nodig

  • 25 juni 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
MV191120 Venvn Bethem T0I4715

Zorgmedewerkers die in hun werk direct of indirect de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus hebben ondervonden krijgen een bonus van 1000 euro netto. Dit heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt. Met de bonus willen Tweede Kamer en kabinet hun waardering en dankbaarheid tonen voor het harde werk in de zorg tijdens de coronacrisis. V&VN vindt het positief dat de bonus er gaat komen, maar meer is nodig. "De bonus is een mooi en terecht gebaar. Maar het is éénmalig en het is lang niet voldoende. Zorgverleners worden ondermaats betaald. Daarom moeten alle verpleegkundigen en verzorgenden één schaal omhoog in salaris," zegt V&VN voorzitter Gerton Heyne.

Gisteren nog stemde de coalitie in de Tweede Kamer tegen een motie van PvdA en SP om te zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden in de zorg. Heyne: "De verschillen in beloning met andere beroepen van gelijk opleidingsniveau zijn te groot. Een diëtist of een hr-functionaris in het ziekenhuis begint meteen een schaal hoger dan een verpleegkundige. Als er over de hele linie geen betere beloning komt, blijven er tekorten, blijft de werkdruk hoog en blijven verpleegkundigen en verzorgenden weglopen. Dat kunnen we ons als samenleving niet permitteren. Nu zien we dat de werkgevers naar de politiek wijzen en de politiek naar de werkgevers. Daarom roepen we kabinet, Kamer, zorgverzekeraars én werkgevers op om boter bij de vis te doen. Stop met verstoppertje spelen en los het samen op!"

Het duurt nog wel even

Alle professionals die in de zorg en ondersteuning werken en die zich in de corona-tijd (1 maart tot 1 september) hebben ingezet voor patiënten en cliënten en de effecten van corona hebben ondervonden, komen in aanmerking voor de bonus. Ook ondersteunend personeel, zoals schoonmakers. De bonusregeling wordt in de zomermaanden verder uitgewerkt. De bedoeling is dat werkgevers uiterlijk 1 oktober 2020 een aanvraag kunnen indienen voor hun medewerkers. Heyne: "Het duurt wel lang zo, maar de bonus is eindelijk in zicht. Ik roep alle collega’s op goed in de gaten te houden of de regeling ruimhartig wordt toegepast door hun werkgever. Is dat niet zo, laat het ons weten!"

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)