‘COPD in een nieuw jasje’ wint eHealth scriptieprijs 2018

  • 20 november 2018
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Ehealth Scriptieprijs

Verpleegkundigen Marèll Talsma, Joyce Grijsen, Hanneke Krooshof en Carine Stoltenborg zijn de winnaars van de V&VN VZI eHealth Scriptieprijs 2018. Het viertal won de prijs voor hun scriptie COPD in een nieuw jasje, smart textiles. De jury prees het innovatieve karakter van de scriptie en de wijze waarop patiënten bij het onderzoek zijn betrokken. 

De oud-studenten van Saxion Hogeschool mochten de prijs vandaag, dinsdag 20 november, in ontvangst nemen tijdens het V&VN mini-symposium eHealth in Zwolle. De prijs ter waarde van € 1.000,- werd uitgereikt door Gelle Klein Ikkink, directeur programma Innovatie en Zorgvernieuwing van het Ministerie van VWS. "We hadden het niet verwacht, maar wel gehoopt," aldus het uitgelaten viertal. "Toen we de andere presentaties zagen dachten we wel: oei, we hebben nog betere concurrenten dan we al dachten!" 

Kwaliteit van leven

Door middel van een kwalitatief onderzoek wilden Marèll, Joyce, Hanneke en Carine erachter komen wat zogenoemde smart textiles – stoffen met sensoren – kunnen betekenen voor COPD-patiënten. De kwaliteit van leven van deze patiënten hangt nauw samen met het aantal exacerbaties, die zorgen voor een acute verergering van deze progressieve, chronische longziekte. Exacerbaties zorgen ook voor hoge zorgkosten. Door patiënten continu te monitoren met behulp van smart textiles kan exacerbatie vroegtijdig worden gesignaleerd. Dit betekent dat de behandeling op tijd kan worden ingezet en dat een ziekenhuisopname kan worden voorkomen. Ook kan het zelfmanagement en het ziekte-inzicht van de patiënt op deze manier worden vergroot.

Benieuwd hoe dit precies werkt? Bekijk de pitch voor ‘COPD in een nieuw jasje, smart textiles’

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)