Conceptrichtlijn ‘Reiniging en desinfectie van ruimten’ klaar voor jouw commentaar

  • 16 mei 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Schoonaken, Foto ter illustratie © Pixabay
Foto ter illustratie © Pixabay

Goed en grondig schoonmaken is in zorginstellingen van groot belang voor de gezondheid van de patiënt, cliënt of bewoner. Want als er niet goed of verkeerd wordt schoongemaakt, kunnen er ziekmakende micro-organismen achterblijven of zelfs worden verspreid. Daarom is op initiatief van het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) de herziene richtlijn ‘Reiniging en desinfectie van ruimten’ ontwikkeld die toepasbaar is voor verschillende sectoren. Inmiddels is de conceptrichtlijn beland in de commentaarfase. Lees je mee? Je commentaar aanleveren kan tot woensdag 31 mei aanstaande.

Waar gaat deze richtlijn over?

De richtlijn beschrijft hoe je ruimten, meubilair en voorwerpen in zorginstellingen die niet vallen onder medische hulpmiddelen optimaal reinigt en desinfecteert. Reinigen, of schoonmaken, is het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal om te voorkomen dat micro-organismen zich kunnen handhaven, vermeerderen en verspreiden. Desinfecteren is micro-organismen onschadelijk maken. In de conceptrichtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Randvoorwaarden voor het reinigen van patiëntgebonden ruimten en oppervlakken in zorginstellingen.
  • Randvoorwaarden voor het desinfecteren van patiëntgebonden ruimten en oppervlakken in zorginstellingen.
  • Kwaliteitscontrole van het reiniging- en desinfectieproces.

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

De beoogde gebruikers van de richtlijn zijn medewerkers die beleid maken op het gebied van infectiepreventie in ziekenhuizen, verpleeghuizen, woonzorgcentra, voorzieningen voor kleinschalig wonen voor ouderen, wijkverpleging en de gehandicaptenzorg.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd