Casemanager dementie Gerben Jansen van V&VN bij Omroep MAX

  • 23 november 2023
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Venvn Verzorgend Wassen Ea RWF 03776

Omroep MAX besteedde onlangs in zijn consumentenprogramma Meldpunt aandacht aan het tekort aan casemanagers dementie. Gerben Jansen van V&VN was daarin te gast. Wat in de tv-uitzending niet aan de orde kwam, was het antwoord op de vraag hoe je casemanager dementie wordt.

“Je hebt hbo-v nodig als vooropleiding, plus een vervolgopleiding casemanagement dementie”, legt Gerben Jansen, voorzitter van de V&VN-afdeling Dementieverpleegkundigen, uit. “Zij-instromers komen vaak vanuit de wijkverpleging, meestal zijn ze op zoek naar verdieping. In mijn team werken op dit moment oud-CIZ-medewerkers, kwaliteitsverpleegkundigen en neurologieverpleegkundigen. Je kunt ook hbo Social work als achtergrond hebben, dan kun je daarna een vervolgopleiding casemanagement dementie volgen.”

“Dan nog iets anders… Volgens de Zorgstandaard Dementie is casemanagement dementie aangewezen op het moment dat er een vermoeden of een verdenking bestaat van dementie. We noemen dit de ’niet-pluis-fase’. Sommige organisaties of verzekeraars willen dat de casemanager dementie zich pas presenteert aan het eind van het zorgtraject. Dit is niet wenselijk, want dan knip je het zorgtraject op. Terwijl ook volgens de Zorgstandaard Dementie een vast aanspreekpunt van het begin tot eind wordt geadviseerd. Uit de businesscase van de dementierapporteur van Alzheimer Nederland blijkt bovendien dat goed georganiseerd casemanagement dementie enorm kostenbesparend is.”

Bekijk het fragment

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)