Brief verzorgende aan Rutte over personeelstekorten gaat viral

  • 24 augustus 2017
  • Nieuwsbericht
  • Personeelstekort
  • V&VN Algemeen
Geralda den Ouden

“Als Mark Rutte een dag met mij meeloopt, ziet hij hoe schrijnend de situatie is”

Weer een nieuw berichtje ontvangen. De telefoon van verzorgende en V&VN-lid Geralda den Ouden staat roodgloeiend. Haar gepassioneerde oproep op Facebook aan Premier Rutte over de personeelstekorten in de zorg wordt massaal gedeeld en gesteund. “De nood is hoog.”

Geralda (37) werkt als verzorgende in de wijk bij ZorgSpectrum en maakt ook de personeelsplanning van een klein zorgteam. Twee vacatures stonden na haar korte vakantie nog altijd open. “Per 1 september komen we 44 uur per week tekort. De wijkverpleegkundigen springen al extra in. Iedereen zet alle zeilen bij, maar de emmer loopt over. Er moet een oplossing komen voor de onderbezetting.“ Dus klom ze twee weken geleden in haar pen en schreef een oproep aan Rutte die vervolgens meer dan 33.000 keer werd gedeeld op Facebook. 

 

Die kale, witte gaten in de maandroosters illustreren eigenlijk ouderen die langer moeten wachten op zorg. Geralda: “Ik lag er ’s nachts wakker van. Moet je mensen in de steek laten, die al veel te weinig aandacht krijgen en vaak uren moeten wachten tot ze worden geholpen?” Vrijwel dagelijks ziet ze schrijnende situaties in de wijk, doordat veel ouderen langer thuis moeten blijven wonen omdat ze op een wachtlijst staan voor een verpleeghuis.

Wachtlijsten

Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek deze week dat slechts 19 procent van alle verpleeghuizen iemand die hulpbehoevend is een plek kan bieden binnen de landelijke norm van zes weken. “Als verzorgende in de wijk zie ik de situatie thuis. Afgelopen winter kwam ik bij twee cliënten met dementie. Meneer was bezig met het aansteken van de open haard en ik zag dat hij een brandbare spuitbus in zijn hand had. Ik was er gelukkig op tijd bij, maar het is heel heftig om zo’n situatie mee te maken. Als je dan bij de cliënten vertrekt, trek je de deur achter je dicht, maar je neemt het wel mee.”

De Leerdamse heeft met haar oproep de juiste snaar geraakt, vanuit het hele land stromen de reacties binnen van collega verpleegkundigen en verzorgenden die de problemen van de personeelstekorten en de registratielast in de zorg zo herkennen. En ook van mantelzorgers die hun hart luchten. “Het is chaos. Ik sta versteld van de hoeveelheid reacties.”

Reactie Rutte oppervlakkig

Maar van de reactie van Premier Rutte in RTL nieuws is ze niet onder de indruk. Rutte zei dat hij van de brief had gehoord, maar nog niet had gelezen. Hij gaf aan dat er straks al 2,1 miljard extra beschikbaar komt voor verpleeghuizen en dat de zorg een belangrijk thema is in de formatiegesprekken.

“Ik vind het een oppervlakkige, lakse reactie en hoop dan ook dat hij op korte termijn terugkomt op mijn brief. Met extra geld voor de verpleeghuiszorg los je het personeelstekort niet op. Hij mag een dag met mij meelopen, dan wordt hij zich echt bewust van de problemen die er heersen,” aldus Geralda.

Kantelpunt

Ze hoopt dat ze met haar oproep een kanteling heeft veroorzaakt. “Als verpleegkundige of verzorgende wil je liefdevolle zorg bieden. Dat kunnen we als we de juiste middelen en genoeg mensen hebben. Het is namelijk een prachtig en divers vak, maar de zorg is afgebrand door bezuinigingen de laatste jaren. Laat dit het kantelpunt zijn.”

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)

Gerelateerd