Brabantse ambulancebroeders met hulp naar grens Oekraïne

  • 4 maart 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Hay Geurts (links) en Jan Hoefnagel voor vertrek naar Oost-Polen
Hay Geurts (links) en Jan Hoefnagel voor vertrek.

Een groep van Brabantse ambulancebroeders gaat hulpgoederen naar Oekraïense vluchtelingen brengen. De actie is een initiatief van oud-militair en voormalig ambulanceverpleegkundige Hay Geurts uit Volkel. Zijn oproep om hulpgoederen in te zamelen leidde binnen de kortste keren tot een stortvloed aan giften. Vijf oud-collega’s van Hay van de ambulancepost in Uden sprongen direct bij. Ook Jan Hoefnagel, voorzitter van V&VN Ambulancezorg, doet mee. Vandaag reizen ze in busjes af naar Oost-Polen om de ingezamelde spullen aan de grens af te leveren. Jan: “Als je de kans hebt om tijdens deze crisis iets te betekenen voor mensen in nood, dan moet je dat gewoon doen. Al is het maar door een klein bedrag te doneren via Giro555.”

Door de Russische inval in Oekraïne is inmiddels meer dan een miljoen mensen op de vlucht geslagen, de meesten naar Polen. Hay, die in de jaren negentig in Bosnië in het Nederlandse leger diende: “Ik vind het vreselijk dat dit kan gebeuren. Dat we weer midden in Europa een verschrikkelijke oorlog hebben. Daarom willen we helpen. Met medische zaken zoals pleisters, EHBO-kits en verbandmiddelen, met hygiënemateriaal zoals shampoo, maandverband en luiers tot aan water en houdbare levensmiddelen.”

Jan: “Ik ken Hay goed en werk nog regelmatig met hem samen in het onderwijs. Het is fijn om iets te kunnen doen, want als je alle beelden ziet, voel je je machteloos. Mijn collega’s van de ambulancepost hebben de afgelopen dagen de spullen gesorteerd en ADL-pakketjes gemaakt voor de vluchtelingen. We gaan zo rijden. Ook om contacten te leggen en te verkennen waar de grootste behoefte aan is.” Hay: “We hebben al genoeg spullen voor meerdere transporten en ondernemers in de buurt hebben ook vrachtwagens en chauffeurs beschikbaar gesteld. Dat is hartverwarmend.”

Ook helpen of goederen doneren?
Ook hulpgoederen doneren of helpen met sorteren en inpakken? Stuur een mail naar haygeurts@gmail.com. Er zijn inzamelpunten in Uden en Eindhoven. 

Verpleegkundige of verzorgende in actie?
Heb je als verpleegkundige of verzorgende een initiatief dat je onder de aandacht wilt brengen, laat het ons weten via communicatie@venvn.nl of via een dm op één van onze sociale media kanalen.

Giro555
De samenwerkende hulporganisaties zijn - onder de naam Giro555 - een inzamelingsactie gestart voor Oekraïne. Doneren kan hier.

Als je de kans hebt om tijdens deze crisis iets te betekenen voor mensen in nood, dan moet je dat gewoon doen.

Jan Hoefnagel, ambulanceverpleegkundige

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)