Blog Conny: handreiking Kindzorg on hold

  • 10 juli 2020
  • Blog/Vlog
  • Kinderverpleegkunde
Conny

Afgelopen week publiceerden we de concept-handreiking Kindzorg. De publicatie van de Handreiking moest eenduidigheid voor indicerende kinderverpleegkundigen brengen, maar leidt nu vooral tot onrust en onzekerheid onder ouders. Daarom hebben we besloten: we zetten de publicatie ervan on hold. Eerst moet het onderliggende probleem worden opgelost. De politiek is aan zet.

Sinds de stelselwijziging van 2015 – onder andere de AWBZ, waar gezinnen met zieke kinderen terecht konden, hield destijds op te bestaan – zijn kinderverpleegkundigen verantwoordelijk voor de indicatie van zorg voor deze gezinnen. Deze stelselwijziging  is gepaard gegaan met de nodige discussies en wrijving.

De Handreiking gaat niet over geld, de Handreiking gaat over (toegang tot) zorg. Maar zorginhoudelijke besluiten hebben natuurlijk ook financiële gevolgen. Wanneer deze onwenselijk zijn, is het aan de politiek om in te grijpen.      

Zorgverzekeraars zijn de afgelopen jaren namelijk steeds kritischer gaan kijken naar de inzet van PGB’s. Vele gezinnen met zieke kinderen maken daar gebruik van. Een groep ouders geeft aan – het zou om iets meer dan 140 gezinnen gaan – hierdoor in de knel te komen. Het is logisch dat zij gehoor willen vinden voor hun situatie. Laatst nog deden enkelen van hen in het tv-programma Op1 een oproep aan de minister van VWS: help ons dit probleem met de zorgverzekeraars op te lossen.

Deze gezinnen hebben recht op duidelijkheid. En kinderverpleegkundigen moeten kunnen werken met een Handreiking zonder vermalen te worden in een politieke discussie. Daarom hebben we besloten om de publicatie van onze Handreiking uit te stellen. Eerst moet de kou uit de lucht.

Dus bij dezen mijn oproep aan VWS: nodig de ouders en de zorgverzekeraars uit. Kijk hoe de regels uitpakken voor deze gezinnen. Bepaal als politiek of die uitkomst maatschappelijk acceptabel is. Kom tot een duurzame oplossing.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)