Bianca Buurman: ‘Met spoed nieuwe zorgminister nodig’

  • 11 januari 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Bianca Pers 2 Web

Het vertrek van zorgminister Ernst Kuipers onderstreept de noodzaak om tot een snelle formatie te komen met opnieuw een daadkrachtige bewindspersoon voor Volksgezondheid en Welzijn”, vindt V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

Ze vervolgt: “Het is vijf voor twaalf in de zorg. Er komen steeds meer ouderen en kwetsbaren en zij verdienen de zorg en de plek die ze nodig hebben. Onze verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten werken keihard om deze zorg te bieden, maar zij staan onder grote druk. Hier ligt een grote opdracht voor het nieuwe kabinet en de nieuwe zorgminister.”

Werkdruk en administratielast

“We zien goede initiatieven op het gebied van samenwerking, maar ook nog te hoge werkdruk en administratieve lasten. We moeten inzetten op hogere instroom én op behoud van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Die oproep staat ook in ons verkiezingsmanifest.”

Meer investeren in zeggenschap is een belangrijke randvoorwaarde voor het behoud van de beroepsgroepen en voor duurzame verandering, zegt Buurman. “Onze beroepsgroepen spelen een cruciale rol in meer passende, preventiegerichte en gedigitaliseerde zorg. Die koers is via het Integraal Zorgakkoord deels al ingezet, maar het vervolg vergt forse investeringen van het nieuwe kabinet.”

V&VN wenst de demissionaire bewindsman Kuipers veel succes in zijn nieuwe baan. Buurman: “We hopen dat de nieuwe zorgminister minstens evenveel kennis heeft van de zorg en ook de urgentie voelt dat er nog veel stappen te zetten zijn.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)