Beroepsprofielen: technische commissie bekend

 • 20 september 2018
 • Nieuwsbericht
 • Beroepsprofielen
 • V&VN Algemeen
Prom_20171005

V&VN wil tempo en brede instroom

Minister Bruins van VWS heeft een commissie ingesteld die gaat kijken naar de overgangsregeling voor de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen. Dit had hij in juni al aangekondigd. Het blijft wat V&VN betreft van het grootste belang dat zoveel mogelijk verpleegkundigen toegang krijgen tot het beroep van regieverpleegkundige.

“We willen iedereen behouden in deze krappe arbeidsmarkt: iedereen die de ervaring, competenties en wens heeft om regieverpleegkundige te worden, moet de kans krijgen om die ambitie waar te maken. Geef verpleegkundigen en verzorgenden het vertrouwen waar ze om vragen”, zegt V&VN directeur Sonja Kersten.

De commissie moet de minister voor 1 december adviseren over de status van vervolgopleidingen die door verpleegkundigen met een initieel mbo of inservice diploma zijn gevolgd. De commissie zal kijken naar een aantal opleidingen. De vraag is of deze vervolgopleidingen, of een combinatie daarvan, qua inhoud en niveau gelijkwaardig zijn aan het hbo-verpleegkundige opleidingsprofiel (NLQF-6). Bekijk in dit overzicht om welke opleidingen het gaat.

We zijn er klaar voor

V&VN wil dat er eindelijk duidelijkheid komt over de overgangsregeling waarin staat welke opleidingen toegang geven tot het beroep van regieverpleegkundigen. Sonja Kersten: “Verpleegkundigen en verzorgenden zijn er klaar voor. Er zijn veel goede ervaringen opgedaan in alle proeftuinen. We zijn ready to go. Het enige wat nog ontbreekt, is witte rook van de minister.”
De planning van de invoering van Wet BIG II blijft gelijk. Het is nog steeds de bedoeling dat de minister voor eind dit jaar een besluit neemt en het wetsvoorstel naar de Kamer stuurt.

Samenstelling Commissie

De commissie bestaat uit:

 • Pauline Meurs (hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit en voorzitter van de commissie),
 • Wilma Scholte op Reimer (decaan van de faculteit Gezondheid en de faculteit Bewegen, Sport en Voeding van de Hogeschool van Amsterdam)
 • Mevrouw W.M. Hebbing (verpleegkundig specialist)
 • Tineke Schoot (hoofddocent en onderzoeker aan Zuyd Hogeschool)
 • Birgit Zwartendijk (hoofd opleidingen aan het Leiden University Medical Center)
 • Mevrouw M.J. Kwast

V&VN blijft bij standpunt van brede instroom

V&VN pleit er constant voor dat alle verpleegkundigen die de opleiding, ervaring, competenties en ambitie hebben om regieverpleegkundige te worden, dat moeten kunnen. Daarbij gaat het specifiek om inservice- en mbo-opgeleide verpleegkundigen met een gespecialiseerde vervolgopleiding. Lees de standpunten van V&VN.

Extra onderzoeksopdrachten

De commissie heeft ook nog twee extra onderzoeksopdrachten:

 1. Als de commissie tijdens haar werkzaamheden bij andere opleidingen signaleert dat die qua inhoud en niveau gelijkgesteld kunnen worden met het voormalige hbo-verpleegkundige opleidingsprofiel, kan de commissie deze opleidingen in haar rapport betrekken.
 2. Ook wordt de commissie gevraagd na te denken over de wijze waarop een hardheidsclausule zou kunnen worden uitgevoerd voor die aanvullende opleidingen die niet in beeld zijn en/of komen gedurende de periode dat de commissie haar werkzaamheden uitvoert. Daarmee is de bedoeling te voorkomen dat verpleegkundigen, van wie de aanvullende opleiding nu niet bekend is, niet voor de overgangsregeling in aanmerking komen.

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)