Barbara van Ede: ‘Ga stáán voor jezelf, je patiënten, je beroep’

  • 28 mei 2019
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen

Een paar weken geleden verscheen in V&VN Magazine een artikel over verpleegkundig rebellen, met mij in de hoofdrol. Ik kan me voorstellen dat men mij in de media (met name op social media) ziet als rebel. Ik ben zichtbaar op verschillende platformen, ik heb een mening over dingen én ik ben niet bang om die mening te verkondigen. Maakt dat mij een rebel?

Ik heb het woord opgezocht in de Dikke van Dale en daar staat dat een rebel iemand is die tegen de gevestigde orde in opstand komt. Ik zie mezelf niet als een opstandig iemand. De mensen om mij heen, zoals in het artikel te lezen, ook niet echt. Toch past het mij wel om als ik me ergens over verbaas of verwonder dingen aan de kaak te stellen. Om door te vragen en achter antwoorden aan te gaan.

'Een verpleegkundig rebel observeert, verbaast zich en denkt: dat zou anders moeten'

Ik denk dat als je altijd vanuit verwondering of verbazing op zoek gaat, je meer openstaat voor de antwoorden die je vindt. Als je bijvoorbeeld ‘beláchelijk!’ roept over een situatie, ben je in mijn ogen eerder een verpleegkundig dwarsligger, muiter of oproerling. Allemaal synoniemen voor een rebel.

Eigenlijk is een verpleegkundig rebel een verpleegkundige met het vermogen om iets te observeren, zich er vervolgens over te verbazen, meteen te denken: dat zou anders moeten. Iemand die zich ergens in vastbijt en die onderdeel wil zijn van de oplossing. Je zou dat ook een verpleegkundig leider kunnen noemen. Misschien onderscheidt een verpleegkundig rebel zich in de manier waarop hij of zij dingen verwoordt of aanpakt. Ik verkondig mijn mening niet alleen binnen de afdeling waar ik werk. Ik steek mijn hoofd boven het maaiveld uit door dat te doen op social media.

Maakt dat mij een rebel? Een ander mag daarover oordelen. Ik weet wel dat ik om mij heen heel veel collega’s zie die we met een gerust hart hetzelfde predicaat kunnen geven. En dat vind ik superfijn. Ga stáán voor jezelf, je patiënten, je beroep. Verpleegkundig rebel!

Foto: Frank Ruiter

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.