'Alsof ik een crimineel was'

  • 3 augustus 2018
  • Nieuwsbericht
  • Beroepscode
  • V&VN Algemeen
Tuchtrecht - hamer

Aangeklaagd worden en moeten verschijnen voor de medische tuchtrechter. Het is de nachtmerrie van menig zorgverlener. Verpleegkundige Martin overkwam het, nadat een patiënt tijdens zijn dienst was overleden. “Je voelt je net een crimineel. En thuis vroeg mijn zoontje: Moet je nu naar de gevangenis, papa?”

“Mijn nachtdienst zat erop, ik was klaar om naar huis te gaan toen ik de envelop van het medisch tuchtcollege in mijn postvak vond. Een schok. Ik wist meteen over welke patiënt het ging, al was het al een paar maanden geleden. De envelop heb ik thuis weggelegd en nog een paar dagen dicht gelaten. Je weet wat voor ellende je over je heen gaat krijgen.”

“Over de zaak zelf kan en wil ik niet al te veel zeggen. Het belangrijkste is dat de patiënt al in een palliatief traject zat. Zodra er dan problemen optreden, is er veel minder kans om het te overleven. De patiënt had met die aandoening en in dat stadium een heel reële kans om dood te gaan. Alleen bleek dat niet goed duidelijk voor de familie. De gesprekken op die bewuste dag verliepen niet prettig, een aangenaam contact lukte gewoonweg niet. Na het overlijden hebben we alles uitgeplozen met ons hoofd medische staf. De conclusie was dat er juist gehandeld is en we niets over het hoofd hebben gezien. Vervolgens zijn er gesprekken gevoerd met de familie. Maar de onvrede liep alleen maar op. De familie is gaan uitzoeken wat er volgens hen had moeten gebeuren. Dat resulteerde in een aanklacht bij het medisch tuchtcollege.”

Lees het volledige artikel.

Om privacyredenen is Martin een gefingeerde voornaam.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)