Afscheid van de Ledenraad: ‘We varen een nieuwe koers. En dat doen we samen’

  • 8 juli 2020
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Verpleegkundigen Inspraak

Deze week namen drie leden van de V&VN Ledenraad afscheid. Bas van Oort, Corry Lassche en Wim Cornelisse sloten zich alle drie in 2015 aan. Nu is het tijd om plaats te maken voor nieuwe mensen. Hoe kijken zij terug op hun tijd bij de Ledenraad?

Over één ding zijn ze het unaniem eens: er is veel veranderd in de Ledenraad de afgelopen jaren. Wat ze achterlaten is een heel ander orgaan dan waar ze destijds instapten. De raad is op een positieve manier veranderd. Bas van Oort, docent verpleegkunde: "Op het moment dat ik binnenkwam was de opstelling van de Ledenraad heel anders dan nu. Ik vond het rustig, misschien zelfs gezapig. Inmiddels zijn we een stuk sterker. We hebben een roulerend voorzitterschap en we hebben een veel grotere invloed gekregen op de agenda." De Ledenraad heeft zijn rol gepakt, vindt hij. Kritisch zijn op het handelen van bestuur hoort erbij. "We zijn de laatste tijd in een stroomversnelling geraakt" vertelt hij, "De actievere rol en de betrokkenheid van de Ledenraad heeft een positieve invloed gehad op de huidige sfeer en werkwijze binnen V&VN."

Corry Lassche, werkzaam in de commerciële healthcare en van oorsprong kinderverpleegkundige, beaamt dat. Ze noemt de Ledenraad een ‘echte club’ en vertelt dat ze elkaar de afgelopen jaren ‘gevonden’ hebben. Ook zij spreekt over een stroomversnelling. "Er is veel gebeurd, vooral de afgelopen tijd met de Wet BIG-II" zegt ze, "Dat was heftig en het is voor veel mensen verdrietig geweest. Maar ik denk ook dat het nodig was. De Ledenraad is veel actueler geworden. We hebben inspraak, onze stem klinkt steeds luider."

Wim Cornelisse, gepensioneerd, maar daarvoor werkzaam als spv’er binnen de verslavingszorg en psychiatrie en de antroposofische zorg, vult aan: "In het begin was het vooral aanhoren en meedenken. Door de jaren heen zijn we actiever geworden, meer in de inhoud gedoken. Ik ben blij met de vakinhoudelijke bijdrage die de raad de afgelopen jaren heeft geleverd."

Trots

Die stem, het geluid van verpleegkundig en verzorgend Nederland, daar gaat het om bij de Ledenraad. "We moeten trots zijn op wat we doen en dat ook uitdragen” betoogt Corry vol vuur. Wie wil laten zien hoe belangrijk de beroepsgroep is en hoe mooi en waardevol het werk, is in de Ledenraad op z’n plek." Van Oort: "We worden steeds vaker actief gevraagd om ons te laten horen. Daar ben ik trots op." Trots voelt Lassche zich ook. "Als wij dat gevoel zelf niet uitdragen, doet niemand anders het. Het begint bij onszelf."

Hectische tijd

Het is een turbulente afsluiting voor hen geweest, met de gebeurtenissen rondom de Wet BIG-II en de coronacrisis er gelijk achteraan. Wat vinden ze ervan dat de vereniging zo onder vuur heeft gelegen? "Achteraf is het altijd makkelijk om te zeggen wat er anders had gemoeten" aldus Van Oort. "Wat gebeurd is, is gebeurd. En discussie is goed. Maar mijns inziens werd deze soms te hard gevoerd. Dat vond ik niet chic." Cornelisse noemt de zomer van 2019 ‘een kantelpunt’ en erkent dat er fouten zijn gemaakt. De signalen dat het niet goed gingen waren er, maar toen de bom uiteindelijk barstte, kwam dat als een verrassing. "We werden te laat wakker" zegt hij. "Elke crisis brengt vooruitgang, maar het is jammer dat het zoveel gekost heeft. Goede mensen, bestuurders. De vereniging is behoorlijk aangepakt. Maar we zijn weer aan het opbouwen. Er is meer transparantie en we staan weer beter in de picture, ook door hoe we ons hebben laten zien tijdens de coronacrisis."

Corry Lassche bekent lachend: "Ik vind het altijd wel leuk, als er veel gebeurt. Dingen opzetten, daar houd ik van. Daarom vind ik het ook best jammer om nu weg te gaan. Ik dacht laatst: nu begint het net leuk te worden!" Maar vernieuwing is belangrijk, dat vinden ze alle drie. "Vers bloed erbij is goed" zegt Cornelisse. "Ik ben met pensioen, dan word je verhouding met het werkveld toch anders. V&VN is een vereniging die het waard is om doorontwikkeld te worden. Ik ben niet zo snel trots, maar ik vind het mooi om te zien hoe snel V&VN gegroeid is, hoe de verschillende verpleegkundige en verzorgende takken van sport zijn gaan samenwerken. Dat moeten we nog meer gaan doen en dat is een uitdaging in een maatschappij die zo complex is en zo snel verandert. De Ledenraad kan een belangrijke rol spelen in het bij elkaar brengen van de verschillende mensen en disciplines uit het werkveld. Uiteindelijk gaat het om ons gezamenlijk belang."

Met z'n allen

Samen. Het is een sleutelwoord voor alle drie als ze de Ledenraad beschrijven. "We zijn als collectief opgestaan en verder gegaan" vindt Van Oort. "Daar zit onze kracht." Lassche: "We varen een nieuwe koers. En dat doen we samen." Er hebben zich inmiddels meer dan twintig mensen aangemeld voor de Ledenraad, terwijl er maar zeven plekken te vergeven zijn. Een goed teken, vinden ze. "Wauw, het leeft weer!"

Wat willen ze hun opvolgers meegeven? Van Oort: "Luister en kijk goed naar wat er gebeurt in de verpleegkundige en verzorgende omgeving. Voel dat aan. En schroom vooral niet om dat kenbaar te maken." Cornelisse: "Groei geeft mogelijkheden tot samenwerking. Bedenk: het gaat niet alleen om je eigen groei, maar ook om die van anderen. We kunnen elkaar helpen om te groeien." Lassche: "Blijf wakker. Luister goed, lees de stukken. Neem nooit zomaar iets aan, blijf vragen tot je het begrijpt, zodat je er echt iets van kunt vinden er dan dus ook iets van kunt zeggen. Laat je niet in slaap sussen."

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)