Afscheid bij de Ledenraad: ‘Een kroon op mijn werk’

  • 2 december 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Friso Raemaekers en Peter Bakens - afscheid Ledenraad
Friso Raemaekers (links) en Peter Bakens

Na ruim zeven jaar hebben Peter Bakens (65) en Friso Raemaekers (50) donderdagavond 1 december afscheid genomen van de Ledenraad van V&VN. Tijdens de laatste Ledenraadsvergadering van het jaar waren zij er voor het laatst bij. Naast het afscheid, werd er ook een besluit genomen over nieuwe afdelingen.

“Het was een fijne tijd waarbij ik het vak vanuit verschillende perspectieven heb leren kennen. Niet alleen als praktisch ambacht, maar ook de maatschappelijke rol van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten”, blikt Friso terug. “Invloed mogen uitoefenen op het beleid van de beroepsvereniging is natuurlijk een kroon op het werk voor een (docent) verpleegkundige”, vult Peter aan.

Allebei kwamen ze in 2015 bij de Ledenraad. “Ik heb geleerd dat wij het niet alleen kunnen doen. We móéten samenwerken met andere beroepsorganisaties”, zegt Friso. “Ik vind het hoog tijd dat NU’91 en V&VN meer gaan samenwerken”, vult Peter aan. Waar hij tevreden op terugkijkt? “Vanaf 2017 heb ik gepleit voor het invoeren van een gratis lidmaatschap voor studenten. Dat is sinds begin dit jaar gerealiseerd.” Maar er had volgens hem ook het een en ander beter gekund. “Alle aandacht en tijd voor het project ‘vereniging nieuwe stijl’, waarbij is gekeken naar de structuur van de vereniging, ging wat mij betreft ten koste van essentiële aandacht voor de beroepsinhoud, zoals het actualiseren van de beroepsprofielen.”

Wisseling van de wacht

Peter en Friso zijn de laatste twee leden die dit jaar afscheid hebben genomen van de Ledenraad van V&VN. Afgelopen zomer vertrokken Melanie Karskens, Jacqueline Kolk, Rita Scholten, Paul-Jeroen Verkade, Annemarie de Vos en Ariane van Wamel. Om de vrijgekomen plekken op te vullen, werd dit najaar een Ledenraadsverkiezing gehouden. De nieuwe leden, gekozen door de leden van V&VN, zijn in oktober geïnstalleerd.

Friso: “Wat ik de nieuwe leden wil meegeven? Onderschat je eigen kennis en deskundigheid nooit. En zorg dat je voelsprieten hebt in je netwerk. Via social media, LinkedIn is heel bruikbaar, kun je ook buiten je eigen netwerk medestanders en tegenstanders horen. Allebei zijn belangrijk in het ontwikkelen van het beleid voor de vereniging.” Peter: "Laat V&VN zich meer mengen in het publieke debat, bijvoorbeeld over de grenzen aan het doen van een beroep op mantelzorgers.”

Twee nieuwe afdelingen

De Ledenraad heeft besloten dat er twee nieuwe afdelingen bijkomen: V&VN Dementieverpleegkundigen en V&VN Technische Thuiszorg Verpleegkundigen. Wel dringt de Ledenraad erop aan de samenwerking te (blijven) zoeken met andere afdelingen.

Tot nu toe zijn dementieverpleegkundigen aangesloten bij de afdeling V&VN Maatschappij & Gezondheid. Vanwege de ontwikkelingen in het vakgebied, is er behoefte om zelfstandig verder te gaan. De afdeling – V&VN Dementieverpleegkundigen – krijgt zo’n honderd tot honderdvijftig leden. De technische thuiszorgverpleegkundigen zijn tot nu toe aangesloten bij de afdeling V&VN Transferverpleegkundigen. Vanaf het begin is afgesproken dat dit een tijdelijke situatie is.

Ook is vastgesteld dat de afdeling V&VN Dermatologieverpleegkundigen wordt opgeheven. De afdeling komt voort uit één van de fusiepartners van V&VN in 2006 en telt 124 leden. Leden van de afdeling kunnen overstappen naar V&VN Wondverpleegkundigen en daar een vakgroep vormen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!