Advies aan kabinet: Maak werk in zorg aantrekkelijker

  • 10 november 2020
  • Nieuwsbericht
MV181204 Venvn Beeldbank Wijkverpleging T0I5939 1

Het kabinet moet meer doen om werk in de zorg aantrekkelijker te maken. Zowel als het gaat om zeggenschap en professionele ontwikkeling als om waardering. Alleen zo kan de trend een hoge uitstroom en grote personeelstekorten worden doorbroken. Dit zegt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een vandaag verschenen advies aan minister De Jonge van VWS. Hierin gaat de Raad uitgebreid in op de positie en de beloning van verzorgenden.  

Marita de Kleijne, voorzitter van het platform Verzorgenden van V&VN: “Het is goed dat de Raad zo veel aandacht heeft voor de positie van verzorgenden en voor onze bijdrage aan de zorg. Verzorgende IG is een vak dat veel kennis en kunde vraagt.

Je houdt je deskundigheid en bekwaamheid continu bij. Je volgt scholingen en er wordt steeds meer van ons gevraagd. Maar de waardering houdt geen gelijke tred met wat het vak inhoudt en met hoe zwaar het kan zijn. En dat is eigenlijk heel gek als je ziet hoe groot de vraag naar verzorgenden is. Goed dat de Raad de vinger op de zere plek legt: wil je iets doen aan de personeelstekorten, begin dan bij de verzorgende.”

Applaus en een eenmalige bonus zijn niet genoeg.

Kleine contracten

Er zijn nu voor elke verzorgende IG die een baan zoekt gemiddeld zes vacatures. Tegelijkertijd maakt de hoogte van het inkomen het lastiger om een huis te kopen, te sparen of een gezin te starten. Er wordt veel part time gewerkt met kleine contracten. Soms uit eigen keuze, soms omdat grotere contracten niet mogelijk zijn.

En als er meer uren gewerkt worden en het loon wél omhoog gaat, leidt dat vaak tot het verlies van toeslagen. Of een dagdeel kinderopvang kost meer dan een korte dienst werken oplevert. Als je meer gaat werken ben je dan dus netto slechter af. De overheid moet hier iets aan doen, zegt de Raad, bijvoorbeeld door het minimumloon of het startsalaris te verhogen, en door kinderopvang flexibeler te organiseren: “Applaus en een eenmalige bonus zijn niet genoeg.” 

Ambassadeur in de krant

Het Algemeen Dagblad besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan het advies. Lees het interview met ambassadeur verzorgende Fenny Steunenberg. (Scroll naar beneden). 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)