Actiedag 20 november: jouw inbreng telt!

  • 10 november 2017
  • Nieuwsbericht
  • Overbodige zorg
  • V&VN Algemeen

<strong>Van ambulanceverpleegkundige tot de verzorgende in de wijk, van GGZ tot kraamafdeling. 20 november wordt een actiedag #meerzorgminderpapier voor iedereen die last heeft van personeelstekorten in de zorg. We maken zichtbaar hoe we op korte termijn al tijd voor de zorg kunnen winnen. Goed voor verpleegkundigen en verzorgenden, en in het belang van patiënten en cliënten. 

Laat zien wat er te winnen valt

In de zorg heeft iedereen het over de doorgeschoten registratielast, maar er gebeurt nog weinig om daar concreet een einde aan te maken. Op 20 november kun je laten zien hoeveel tijd er vrij komt als je je concentreert op de zorg voor je patiënt en cliënt. Hoe kun je meedoen? Kies wat bij jou past en wat mogelijk is in jouw situatie. 

Eén dag de onnodige administratie laten liggen
Eén dag klokken hoeveel tijd je zou winnen, ook al doe je die administratie wél
Eén dag geen extra taken die niet bij de zorg horen (en je cliënt of patiënt niet ten goede komen)
Concrete afspraak maken met manager of bestuurder over terugdringen van registratielast
Concrete afspraken maken in de team-agenda over terugdringen registratielast

Ik moet om mijn kilometers te verantwoorden alle postcodes doorgeven van de adressen die ik bezoek.

Uit de grote V&VN-ledenraadpleging personeelstekorten bleek al dat registratielast dé grote ergernis is als de werkdruk al hoog is. Ook oneigenlijke taken – die niets met de cliënt of patiënt te maken hebben – nemen tijd in beslag die verzorgenden en verpleegkundigen niet hebben. De voorbeelden variëren van schoonmaken tot wifi-codes regelen voor cliënten. Als je toch al dagelijks een tekort aan collega’s voelt, is dat extra frustrerend.

1500 uitnodigingen voor nascholing artsen vouwen en in enveloppen doen.

Geen administratie-probleem?

Sommige mensen melden dat de administratie voor hen geen probleem is, maar dat ze wél last hebben van de personeelstekorten. Ook in zo’n geval kun je natuurlijk meedoen: meld hoe jullie de administratielast beperkt houden en hoe jullie er voor zorgen dat er geen oneigenlijke taken op het bordje van verzorgenden en verpleegkundigen komen. Deel je ervaringen ook vooral op sociale media en gebruik dan #meerzorgminderpapier. De oplossingen en goede voorbeelden verzamelen we namelijk ook, zodat jouw collega’s in het land er hun voordeel mee kunnen doen.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)