Aangifte doen tegen de tabaksindustrie?

  • 8 februari 2018
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Tabaksindustrie Sigaret

<strong>Steeds meer partijen in de zorg (en daarbuiten) sluiten zich aan bij het initiatief om aangifte te doen tegen de tabaksindustrie. Ziekenhuizen, de verslavingszorg, de gemeenten Utrecht en Amsterdam. V&VN wil eerst horen wat de leden willen. 

Deze week hielden wij al op de V&VN-Facebookpagina een razendsnelle mini-enquête om jullie te vragen of ook verpleegkundigen en verzorgenden zich moeten laten horen. We vormen immers de grootste beroepsgroep in de zorg. Bovendien zijn veel V&VN-leden op diverse manieren betrokken bij de gevolgen van roken en steunt de afdeling V&VN Longverpleegkundigen de campagne ‘Rookvrije generatie’.

Omdat er binnen een dag al bijna 400 reacties kwamen, en omdat veel mensen de moeite namen om hun keuze ook nog eens toe te lichten, hebben we besloten om breder te peilen of jullie vinden dat V&VN namens haar 90.000 leden aangifte moet doen tegen de tabaksindustrie. Dat doen we via ons ledenpanel. (Aanmelden kan direct via Mijn V&VN, al zo'n 10.000 leden hebben dit gedaan.)

Argumenten voor en tegen

De Facebook-poll leverde een meerderheid op vóór aangifte door V&VN. Een paar van de argumenten: ‘Absoluut!!! Een algemeen geaccepteerde verslaving, zo laagdrempelig. Tijden veranderen, inzichten veranderen’ (Eva Buisman). Roze Marijn schrijft: ‘Er is ook nog zoiets als een eigen verantwoordelijkheid. Je kan nu niet meer zeggen dat je niet wist dat het ongezond was. Maar belachelijk dat het mag; mensen bewust verslaafd maken. Ik ben dus voor aangifte’.

Tegenstanders lieten zich natuurlijk ook horen. Pascal Toledo bijvoorbeeld: ‘Zinloos. Je wist toen je een peuk op stak, dat het niet goed voor je was. (Ja, ik heb ook gerookt).’ Sommige mensen wijzen er ook op dat in de zorg veel wordt gerookt, en dat het misschien beter is om als beroepsgroep zelf het goede voorbeeld te geven... (Marjolein Rikmenspoel).

Natuurlijk; roken is uiteindelijk een individuele keuze. V&VN heeft als beroepsvereniging niet de rol om zich daar mee te bemoeien. We kunnen wel de vraag stellen of verpleegkundigen en verzorgenden zich aan zouden moeten sluiten bij een initiatief waarover steeds meer partijen en beroepsgroepen in de zorg zich uitspreken.

Daarom komen we op korte termijn terug op dit onderwerp, op basis van een brede peiling in het V&VN-ledenpanel. Heb je je daarvoor aangemeld, dan ontvang je binnenkort een mailtje.

Tot slot nog één uitgestoken hand naar de rokers onder ons van Ilona van der Loos-Pinxteren: ‘Jazeker moeten wij dit steunen als beroepsgroep. Rokers niet veroordelen, maar helpen!’

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!

Gerelateerd