4 wijzigingen in het testbeleid voor zorgprofessionals

  • 8 juni 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Coronavirus testen met beschermingsmiddelen (ANP, Robin Utrecht)
© Robin Utrecht (ANP)

Sinds 1 juni kan iedereen in Nederland met klachten die passen bij het coronavirus zich laten testen. Ook voor zorgprofessionals is het testbeleid verder verruimd. We zetten vier belangrijke wijzigingen op een rij.

1. De symptomen om je te laten testen zijn verruimd

Waar je je als zorgprofessional eerst kon laten testen als je hoestte en/of neusverkouden was en/of koorts had, zijn de symptomen inmiddels verruimd. Je kunt je nu laten testen als je één of meer van onderstaande klachten hebt:

  • Verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen en/of keelpijn
  • Hoesten
  • Benauwdheid
  • Verhoging of koorts
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak

2. Thuisblijven totdat de testuitslag bekend is

Het is van groot belang dat je je als verpleegkundige of verzorgende bij klachten direct laat testen. Als je buiten het ziekenhuis werkt, kun je contact opnemen met je werkgever voor de procedure rondom testen. Je kunt je ook aanmelden via Rijksoverheid.nl. Als je in het ziekenhuis werkt, kun je je laten testen via de binnen het ziekenhuis afgesproken route. 
Totdat de testuitslag bekend is, moet je thuisblijven. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen professionals met en professionals zonder koorts. Als je koorts hebt en/of benauwd bent, moeten ook je huisgenoten thuisblijven tot na de testuitslag. Omdat er voldoende testcapaciteit is, is de testuitslag vaak binnen 24 uur bekend. 

3. Bron- en contactopsporing door de GGD

Ben je positief getest? Dan volgt bron- en contactopsporing door de GGD. Dit was altijd al zo, maar stond niet vermeld in het testbeleid. Inmiddels lees je dit hier wel terug.

4. Wat te doen als iemand in je directe omgeving COVID-positief is?

In het vernieuwde testbeleid staat wat je als zorgprofessional moet doen als iemand met wie je nauw contact hebt/je huisgenoot COVID-positief is of koorts heeft en/of benauwd is. Lees wat je in die situatie moet doen.  

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)