3 veranderingen in testbeleid voor verpleegkundigen en verzorgenden buiten het ziekenhuis

  • 9 april 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
Coronavirus Bloedonderzoek / test

Sinds maandag 6 april kom je als verpleegkundige of verzorgende buiten het ziekenhuis eerder in aanmerking om getest te worden op het coronavirus, als je werkt en hoest en/of neusverkouden bent. Lees de RIVM-richtlijn er goed op na als je precies wil weten wat op jouw situatie van toepassing is. Sinds 8 april zijn er enkele veranderingen in deze richtlijn van het RIVM.

  • Verpleegkundigen en verzorgenden die werken met lichamelijk kwetsbare of oudere personen krijgen prioriteit om getest te worden op het coronavirus.
  • Eerst was het devies: bij koorts thuisblijven tot je 24 uur klachtenvrij bent. Je werd dan niet getest. Nu zegt het RIVM: bij koorts thuisblijven tot je 24 uur koortsvrij bent. Dit betekent dat je eerder weer aan de slag kunt als dit noodzakelijk is voor de continuïteit van zorg. En als je weer werkt en nog steeds hoest en/of neusverkouden bent, kom je eerder in aanmerking voor een test.
  • Voor de wijkverpleging, verpleeghuizen en gehandicaptenzorg is in het geval van testen toegevoegd: bij voorkeur thuisblijven in afwachting van de uitslag van de test. Lees de specifieke RIVM-richtlijn voor de sector waarin je werkt.

Lees het testbeleid voor de wijkverpleging, verpleeghuizen en gehandicaptenzorg.

Hoe kom ik aan een test?

Snotter en hoest je tijdens je werk en kom je dus mogelijk in aanmerking om getest te worden? Neem contact op met je werkgever voor de procedure rondom testen. De manier waarop het testen geregeld is, verschilt namelijk per regio. Je huisarts of de bedrijfsarts kan je een indicatie geven voor een coronatest bij de GGD en kan jou vervolgens aanmelden.

Coronavirus

Knelpunten? Meld het ons!

Kom jij in aanmerking om getest te worden, maar ervaar je knelpunten? Zijn er niet genoeg testen voor jou en je collega’s? Of loop je ergens anders tegenaan? Meld het ons via het meldpunt van V&VN.

Het geeft veel onzekerheid als je je ziek voelt, maar niet weet of je het coronavirus hebt en of je zelf, je patiënten en je naasten extra risico lopen. Daarom vindt V&VN dat we nog veel meer moeten testen. We zijn voortdurend in gesprek met VWS en het RIVM om het testbeleid voor verpleegkundigen en verzorgenden verder uit te breiden.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)