23 hoogtepunten van 2023

 • 28 december 2023
 • Nieuwsbericht
 • V&VN Algemeen
Beeld Mijn V Vn Social

Tijdens de laatste dagen van 2023 blikken we terug op de hoogtepunten van afgelopen jaar. Van de nieuwe Wet Zeggenschap in de Zorg en het verkiezingsmanifest, tot meer geld voor opleiden en 30 jaar FNI. Scroll je mee?

1. Dit is ons vak!

Van het begin tot het einde van het leven. Op de mooiste momenten en als het zwaar wordt. Op de Dag van de Verpleging op 12 mei laten verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten hun vak - en daarmee de veelzijdigheid van de zorg - zien. Met eigen posts op social media en in onderstaande video ‘Dit is ons vak!’.


2. Zeggenschap vastgelegd

Een mijlpaal midden in de zomer, want op 1 juli gaat de Wet Zeggenschap in de Zorg in. Zorgorganisaties moeten voortaan verzorgenden, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en andere zorgverleners in de gelegenheid stellen invloed uit te oefenen op het zorgbeleid.

3. Verkiezingsmanifest

Na de val van het kabinet stelt V&VN een manifest op. De boodschap aan het nieuwe kabinet: geef verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten meer leiding, schaf het les- en collegegeld voor zorgopleidingen af en zet een streep door zinloze registraties. Van het NOS Journaal en RTL Nieuws tot de voorpagina van het AD én een heleboel nieuwssites. Het manifest krijgt veel media-aandacht.

4. Minister onderzoekt afschaffen collegegeld

En het manifest bereikt ook demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs. Hij laat weten onderzoek te gaan doen naar het afschaffen van het les- en collegegeld voor zorgopleidingen. V&VN-bestuurder Jaap Kappert: “Het is goed dat de minister deze stap meteen zet, zodat het nieuwe kabinet de maatregel snel kan invoeren.”

5. Geld voor opleiden van collega’s in de wijk

Het ministerie van VWS maakt de komende drie jaar in totaal 150 miljoen euro vrij voor het opleiden van verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de wijk. V&VN-voorzitter Bianca Buurman: “Het is een stap in de goede richting dat we investeren in nieuwe collega’s én in vervolgopleidingen om huidige collega’s te behouden.”

6. Meer opleidingsplaatsen voor verpleegkundig specialisten

Nog meer opleidingsnieuws, want de komende drie jaar stijgt ook het aantal opleidingsplaatsen voor verpleegkundig specialisten. “Dit is goed nieuws voor onze beroepsgroep”, reageert V&VN-bestuurder Jaap Kappert. “Hiermee komt Den Haag tegemoet aan de uitdagingen waar de zorg voor staat.”

7. Nieuwe richtlijnen

Kwetsbaarheid in de eerste 1000 dagen’, ‘Delier’ en ‘Medicatietrouw’. Deze drie nieuwe richtlijnen zijn dit jaar gepubliceerd. Ook zijn er knelpuntenanalyses en nieuwe hulpmiddelen gemaakt:

Knelpuntenanalyses:
• Jeuk
• Bloeding
• Zelfmonitoring glucosewaarden

Hulpmiddelen:
• Eenzaamheid
• Mantelzorg
• Decubitus
• Smetten
• Gezonde slaap en slaapproblemen

Meer weten? Lees hier alles over richtlijnen.

8. Erasmus MC vergoedt lidmaatschap

Een primeur voor Erasmus MC! Als eerste academisch ziekenhuis in Nederland betaalt Erasmus MC het basis- en aanvullend V&VN-lidmaatschap. Deze investering in 2.650 verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten is de verdienste van de VAR van het Rotterdamse ziekenhuis.

9. Eerste hoogleraar

Nog een primeur! Voor het eerst is er een hoogleraar die zich richt op de geschiedenis van de verpleging en verzorging. De Vrije Universiteit Amsterdam benoemt Manon Parry als bijzonder hoogleraar in de Geschiedenis van de geneeskunde, verpleging en verzorging.

10. Eerste coronaherdenking

“Er gingen mensen dood die we normaal nooit verloren.” Dat zegt Renze Jongstra, vicevoorzitter van V&VN Intensive Care, tijdens de eerste coronaherdenking. In het bijzijn van koning Willem-Alexander vertellen genodigden hun verhaal door middel van een foto. De bijeenkomst is op televisie uitgezonden.

11. 30 jaar FNI

Feest voor het Florence Nightingale Instituut (FNI). Het online kenniscentrum voor de geschiedenis van verpleging en verzorging viert het 30-jarig jubileum. Hugo Schalkwijk, conservator van online museum FNI: “Erfgoed is niet alleen iets van vroeger. Het zegt ook veel over de wereld waarin wij nu leven en over de toekomst die we willen bouwen.”

12. Plassen in karton

Hoe kun je uitdagingen in de zorg omzetten in kansen? Ruim 400 V&VN-leden gaan met elkaar in gesprek over het thema 'Omdenken' tijdens het V&VN Congres in Ede. “Op de afdeling zijn we van glazen urinalen overgegaan op kartonnen urinalen. In het begin zei iedereen: dat kan echt niet hoor, in karton plassen. Maar inmiddels is de gewenning daar”, zegt een verpleegkundige.

13. V&VN Magazine

Veiligheid, Het kan anders, Kennis in praktijk en Diversiteit. Dit jaar zijn er vier edities van V&VN Magazine bij alle leden op de mat gevallen. Stuk voor stuk staan ze vol met verhalen van collega’s die hun ervaring en kennis delen.

Terugblik 2023 Magazines
Van links naar rechts: Diversiteit, Kennis in praktijk, Veiligheid, Het kan anders

14. Nieuwe afspraken over arbeidsvoorwaarden

In verschillende sectoren zijn nieuwe afspraken gemaakt over arbeidsvoorwaarden. “Het is van belang dat er in álle sectoren sprake is van een ruimhartige loonontwikkeling”, zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman. “Goede arbeidsvoorwaarden zijn meer dan ooit nodig als we de huidige werknemers willen behouden en nieuwe zorgprofessionals willen aantrekken.”

15. Het Klokhuis

Wat doet een wijkverpleegkundige? Dit najaar beantwoordt kinderprogramma Het Klokhuis die vraag met een uitzending die helemaal in het teken van de wijkverpleegkundige staat. “Zo belangrijk voor de beeldvorming over ons mooie vak en om jongeren al vroeg in aanraking te laten komen met het verpleegkundig beroep”, reageert V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

16. In de media

De krant, radio, televisie en online. V&VN haalt regelmatig de media. Behalve met het verkiezingsmanifest, is er ook aandacht voor onder andere de ouderenzorg en zeggenschap.

Leuk detail: op zaterdag 6 januari 2023 staat V&VN-voorzitter Bianca Buurman met een groot interview over verpleegkundig leiderschap in de Volkskrant en Mischa Knol (voorzitter V&VN Ambulancezorg) haalt de voorpagina van De Telegraaf over agressie tegen hulpverleners.

17. V&VN MeetUps

Bijeenkomsten voor V&VN-leden die willen meepraten over verschillende onderwerpen. Ofwel: V&VN MeetUps. Dit jaar komen verzorgenden en verpleegkundigen meerdere keren bij elkaar om te praten over ouderenzorg, zeggenschap (tijdens Dag van de Verpleging op drie plekken) en de toekomst.

18. Documentaire: De Verpleegkundig Specialist

Dit najaar gaat de documentaire ‘De Verpleegkundig Specialist’ in première. Filmmaakster Gwen Jansen volgde maandenlang vier verpleegkundig specialisten in hun werk. “We hopen dit nog relatief onbekende beroep bij een breder publiek bekend te maken”, zegt Inge Rinzeman, voorzitter van V&VN Verpleegkundig Specialisten. Nieuwsgierig? Hier kun je de film bekijken.

Ook verpleegkundige Teun Toebes brengt een documentaire uit: ‘Human Forever’. Teun en filmmaker Jonathan de Jong maakten een wereldreis om te kijken hoe in verschillende landen met dementie wordt omgegaan en legden dat vast. “Indrukwekkend, confronterend, schrijnend en ontroerend.”

19. V&VN-leden steunen Generiek kompas

Een ruime meerderheid (81%) stemt in met het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’. Dat blijkt uit een ledenpeiling van V&VN, afgelopen november. Het is de bedoeling dat het kompas de Kwaliteitskaders Verpleeghuiszorg, Wijkverpleging en het addendum over de Wlz-zorg thuis gaat vervangen.

20. Deze handelingen kun je beter laten

Marita de Kleijne werkt als verzorgende IG in een verpleeghuis. In onderstaande video laat zij een aantal handelingen uit de Beter Laten-lijst zien. Met de ene bespaar je tijd, met de ander geld. Welke handelingen kun je beter niet doen?

 

21. Twee nieuwe afdelingen

Tijdens de laatste Ledenraadsvergadering van het jaar wordt besloten dat V&VN 2024 ingaat met twee nieuwe afdelingen. Beroepsvereniging Recovery Verpleegkundigen (BRV) en de Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) sluiten zich aan bij V&VN. “Met hen erbij kunnen we nog sterker opereren binnen de acute zorg”, reageert V&VN-voorzitter Bianca Buurman.

22. Meest gelezen nieuws

Het meest gelezen artikel van dit jaar? Dat is het overzicht met zorgstandpunten van de politieke partijen, dat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen is gepubliceerd. Dit is de top-5:

 1. Wat willen de politieke partijen voor verpleegkundigen en verzorgenden?
 2. ‘Beter Laten-lijst geeft meer tijd voor passende zorg’
 3. De ene dag onder de douche, de andere dag wassen met een wegwerpdoekje
 4. Kies bewust: Beter doen!
 5. Wet zorg en dwang: wat als een client naar het verpleeghuis verhuist?

23. Meest gelezen blogs

Onze bloggers zorgen ook weer voor een heleboel inspirerende en herkenbare verhalen. Dit zijn de vijf meest gelezen blogs:

 1. ‘De verpleegkundige weet het meest van de patiënt’ – Teie Salomons
 2. ‘Onwetendheid rondom HPV’ – Inge van Zundert
 3. ‘De échte verpleegkundig leiders staan voor de klas’ – Jorn Albers
 4. Psychiatrie in de wijkverpleging: wie raakt hier nu niet van in de war? – Marika Tappij Gielen - Bax
 5. Technologie in de zorg is ontzettend leuk! – Margriet van Rooijen

V&VN wenst je alle succes, geluk en gezondheid toe voor 2024!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)