14 nieuwe ambassadeurs verzorgenden in de wijk!

  • 30 januari 2018
  • Nieuwsbericht
  • M&G Wijkverpleegkundigen
Ambassadeurs Verzorgenden

Normaal sta ik alleen met carnaval op een ‘zeepkist’, maar als ambassadeur wijkverzorgende maak ik graag een uitzondering’, vertelt Loes van Koolwijk enthousiast. Ook Desiré Tiethoff is enthousiast over het eerste ambassadeurstraject van V&VN voor verzorgenden in de wijk. ‘Ik vind mijn vak als verzorgende heel leuk. Toen ik de oproep zag, heb ik me meteen aangemeld.’

In totaal hebben 14 wijkverzorgenden het ambassadeurstraject van V&VN en ZonMw gevolgd. Het doel is om verzorgenden een jaar lang een programma te bieden, zodat zij als ambassadeur van hun vak kunnen optreden. Het programma bestaat uit o.a presentatietrainingen, een mediatraining, meelopen met een bestuurder, een schrijfopdracht, het bespreken van actuele thema's in de zorg en nog veel meer. Op 31 januari is de afsluitende bijeenkomst waarin alle verzorgenden een presentatie geven over wat zij geleerd hebben.

Coördinator Gerda van Brummelen van V&VN: ‘Dit is een pilot en het eerste ambassadeurstraject voor verzorgenden. Het was een enorm inspirerende groep. Zij zijn een echte spreekbuis geworden namens de verzorgenden in de wijk. We hopen dit jaar door te kunnen gaan met meerdere trajecten, want er is volop animo en behoefte van verzorgenden om ambassadeur te worden zowel in de wijk als in het verpleeghuis!’

Ik hoop dat ik meer mensen enthousiast kan maken voor het vak van verzorgende

‘Omdat ik al meerdere opleidingen afgerond had, probeerde ik dit ambassadeurstraject bij collega's onder de aandacht te brengen,’ vertelt verzorgende Loes van Koolwijk van ZZG Zorgroep in Groesbeek. ‘Maar eigenlijk was niemand zo enthousiast als ik. Vooral het doel om ons vak als verzorgende meer onder de aandacht te brengen sprak me heel erg aan. Normaal gesproken sta ik alleen met carnaval op een ‘zeepkist’, maar als ambassadeur maak ik graag een uitzondering. Het meest leerzaam vond ik de training waarbij we feedback kregen op onze presentatie. En de mediatraining waar we door een cameraman en een interviewer werden overvallen met vragen was echt tof om te doen.
Mede door het traject ben ik in gesprek gegaan met ons bestuur en de afdelingen communicatie en scholing. We blijken allemaal hetzelfde doel te hebben; het vak verzorgende promoten. Voorheen zag ik hen bijna niet op de werkvloer, dus het onderlinge contact is nu veel beter. Samen maken we nu een plan om meer collega's te werven en ook collega-verzorgenden te behouden. Ik ben langs een basisschool geweest en daar heb ik met groep 8 een casus uit de praktijk besproken. Dat was heel mooi om te doen. En ik hoop echt dat ik op deze manier meer mensen enthousiast voor het vak kan maken!’

Er is behoefte om met andere verzorgenden te discussiëren over ethische kwesties

‘Ik vind mijn vak als verzorgende heel leuk’, vertelt verzorgende Desiré Tiethoff van Stichting Carint Reggeland Groep. ‘Dus toen ik de oproep voor het ambassadeurstraject van V&VN zag, heb ik me meteen aangemeld. Ik zie mijn vak echt als een verrijking. Soms hoor ik anderen zeggen; “oh, moet ik dat ook nog doen!” Dat heb ik helemaal niet, want ik vind het juist erg mooi. Daarom past dit ambassadeurstraject ook goed bij mij. De media- en de presentatietraining vond ik heel waardevol. Daar heb ik vooral geleerd hoe je jezelf goed kan neerzetten. Al vrij snel ben ik ook in mijn eigen organisatie naar kansen gaan kijken. Zo ben ik, samen met collega’s, gestart met het organiseren van bijeenkomsten. Ook willen mijn collega’s met andere wijkverzorgenden discussiëren over ethische vraagstukken. Het liefst wil ik als ambassadeur anderen laten voelen en zien hoe mooi het vak is. Ik merk dat er veel onvrede is, maar dat er ook behoefte is om samen (mooie) ervaringen te delen. Het opzetten van deze bijeenkomsten is een eerste stap.

Het ambassadeurstraject voor verzorgenden in de wijk is een initiatief van V&VN en het ZonMw-programma Zichtbare schakel. Het traject wordt onderzocht op proces en resultaten door de Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Sociale wetenschappen.

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!