100.000 verpleegkundigen en verzorgenden maken het verschil

  • 11 december 2018
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Leden Cover

‘Stem van verpleegkundigen klinkt steeds luider’

V&VN is door de grens van 100.000 leden gebroken. Dat is bijna een verdubbeling in de afgelopen vijf jaar. Directeur V&VN Sonja Kersten: “Verpleegkundigen en verzorgenden zijn de grootste beroepsgroep van ons land. Zij staan dag en nacht klaar voor hun patiënten en houden de zorg draaiende. In rap tempo eisen verpleegkundigen en verzorgenden de waardering en de inspraak op die ze verdienen. Ik ben dan ook enorm trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt. De stem van verpleegkundigen en verzorgenden klinkt steeds luider. En dat is hard nodig, want verpleegkundigen en verzorgenden willen vooral de allerbeste kwaliteit van zorg geven, maar worden daarin nog te vaak gehinderd door bijvoorbeeld controle van bovenaf, het grote tekort aan collega’s, onnodige administratieve lasten en haperende ICT-systemen.”

‘Geef verpleegkundigen en verzorgenden meer invloed in zorginstellingen’

Zowel aan bestuurlijke tafels, als in de pers, in Den Haag en bij de belangrijkste (zorg) partijen laten verpleegkundigen van zich horen. Of het nu gaat om personeelstekorten, om de snelle professionele en technologische ontwikkeling van het vak, of om de groeiende inspraak en bemoeienis in zorginstellingen – verpleegkundigen en verzorgenden agenderen problemen en dragen concrete oplossingen aan. De beroepsgroep toont in zorginstellingen in heel Nederland steeds meer zeggenschap. Omdat ze hun werk in een professionele werkomgeving willen doen en omdat ze barsten van de ideeën om de zorg voor patiënten en cliënten beter te maken. Sonja Kersten: “De zorginstellingen waar verpleegkundigen en verzorgenden echt een flinke vinger in de pap hebben, dat zijn de plekken waar je als patiënt wilt zijn. Daar is de sfeer beter, daar is de zorg beter en daar doen personeelstekorten zich minder voor. Ik roep daarom alle bestuurders van zorginstellingen op om verpleegkundigen én verzorgenden invloed te geven en een rol te geven in de besluitvormingsprocessen binnen zorginstellingen. Elke bestuurder laat een grote kans liggen als hij dit niet doet!”

Campagne over bijzondere verpleegkundigen en verzorgenden

Het behalen van 100.000 leden is voor V&VN reden om de campagne: “Wij maken het verschil” op te zetten, waarin bijzondere V&VN- leden vertellen over ontroerende, heftige, bizarre en inspirerende gebeurtenissen uit hun werk. Van een verpleegkundige die het eerste hospice voor ongeneeslijk zieke jongeren in Nederland oprichtte, de Keniase verzorgende die haar kennis over de wijkverpleging over probeert te brengen in Kenia, de militair-verpleegkundige die in de meest heftige omstandigheden op missie in Afghanistan en Bosnië precies weet hoe ze moet handelen tot de ambulancechauffeur die jaarlijks duizenden wensen van ongeneeslijk zieke mensen vervult met zijn Stichting Ambulancewens.

Lees alle bijzondere verhalen van V&VN-leden via wijmakenhetverschil.venvn.nl.

Wijkverpleegkundige uit Flevoland is het 100.000ste lid

V&VN heeft het 100.000ste lid, een wijkverpleegkundige uit Dronten, groots verrast tijdens haar werk met cadeaus, taart, ballonnen en confetti. Bekijk het filmpje van deze verrassingsactie op wijmakenhetverschil.venvn.nl.

VenVN Samen maken we het verschil 1
VenVN Samen maken we het verschil 2
VenVN Samen maken we het verschil 3

Reageren is niet meer mogelijk

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)