Podcast: Oude verhalen, nieuwe verbanden

Oude verhalen, nieuwe verbanden’ is de podcastserie over de geschiedenis van de verpleging en verzorging. In deze podcasts gaan podcast hosts Pieterbas Lalleman en Hugo Schalkwijk in gesprek met historici, verpleegkundigen en verzorgenden over onderwerpen in de geschiedenis gekoppeld aan onderwerpen uit de actualiteit.

Aflevering 1: Het Florence Nightingale Symposium

Het Florence Nightingale Symposium van 7 oktober kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Tijdens het symposium zou worden stilgestaan bij de officiële start van het Historisch College FNI bij V&VN. In deze podcast doen Pieterbas Lalleman (voorzitter Historisch College FNI) en Hugo Schalkwijk dit alsnog. De collegeleden stellen zichzelf voor, en gaan met elkaar in gesprek over de waarde van erfgoed, de kracht van geschiedenis in het hier en nu en over hun plannen in het Historisch College. Wat verpleegkundigen en verzorgenden eigenlijk weten van Florence Nigthingale hoor je in de Vox-pop en je kunt meedoen aan ‘Raad het geluid’. Genoeg reden om te luisteren!

Je kunt de podcast als geheel beluisteren of in 10 losse delen.

1.1 Lesje FNI Geschiedenis

Na een korte opening van Pieterbas Lalleman geeft Hugo Schalkwijk een kort college over ontstaansgeschiedenis FNI. Waarom is het museum opgericht? Wat betekent een online museum en wat gaat het museum doen bij V&VN?
Afspelen »

1.2 Bellen met Marian Kaljouw

Marian KaljouwHugo en Pieterbas bellen met Marian Kaljouw, voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit en oud-voorzitter van V&VN. Zij vertelt over de rol die FNI kan gaan spelen bij V&VN. Met name in het bewaren van de praktische kennis en vaardigheden van de verpleegkundigen.
Afspelen »

1.3 Bellen met Marieke Wouters-Vugts

Hugo en Pieterbas bellen met Marieke Wouters-Vugts, verpleegkundige en afgevaardigde vanuit de ledenraad van V&VN. Marieke vindt dat we te snel vergeten wat we hebben geleerd, waardoor we onszelf te vaak aan dezelfde steen stoten. Kennis van de geschiedenis vergroten is daarom belangrijk. Dingen die nieuw lijken zijn namelijk vaak al heel oud.
Afspelen »

1.4 Bellen met Irene Asscher-Vonk

Hugo en Pieterbas bellen met Irene Asscher-Vonk, voorzitter van de Museumvereniging. Zij vertelt over het belang van een verpleegkundig museum. Een museum is een drager van traditie en gemeenschap, een plek die verpleegkundigen en verzorgenden kan verbinden.
Afspelen »

1.5 Vox Pop

Vox PopWat weten verpleegkundigen en verzorgenden van Florence Nightingale? Marjolijn Onvlee, wijkverpleegkundige en radiomaker bij Radio Steunkous vroeg eens rond bij haar collega’s van Buurtzorg.
Afspelen »

1.6 Petrie Roodbol en Hanna Pennock

Petrie Roodbol en Hanna PennockDe eerste twee collegeleden worden voorgesteld en gaan kort met elkaar in gesprek. Hanna Pennock en Petrie Roodbol blikken vast vooruit op hun plannen in het Historisch College FNI. Wat is de waarde van erfgoed? Wat is de kracht van een historisch object en hoe vertel je het verhaal van dat object?
Afspelen »

1.7 Bart Grob en Mireille Hoffmann

Bart Grob en Mireille HoffmannCollegeleden Bart Grob en Mireille Hoffmann spreken met elkaar over het praktisch nut van erfgoed voor verpleegkundigen en verzorgenden nu. Hoe verzamel je vandaag de geschiedenis van morgen? En hoe vertellen po’s, ondersteken en fitbits de geschiedenis van de verpleging en verzorging?
Afspelen »

1.8 Pieterbas Lalleman en Manon Parry

Pieterbas Lalleman en Manon Parry

Als laatste delen Pieterbas Lalleman en Manon Parry vast wat van hun plannen in het Historisch College. Hoe kunnen studenten verpleegkunde en geschiedenis van elkaar leren? En wat kunnen we leren van medische en verpleegkundige erfgoedcollecties?
Afspelen »

1.9 In gesprek met Marco van Alderwegen

1.9 In gesprek met Marco van AlderwegenNa de kennismaking met de collegeleden vertelt Pieterbas over de Florence Nightingale editie van de Weltevree lamp die het Historisch College in de afgelopen maanden ontwikkelde. Hugo en Pieterbas belden met Marco van Alderwegen, directeur van Stichting Else, die de eerste 100 lampen financiert.
Afspelen »

1.10 Raad het geluid!

1.10 Raad het geluid!Speel mee met Raad het Geluid, en win zo’n bijzondere Florence Nightingale lamp! Je kunt tot en met 15 december 2020 jouw antwoord mailen naar fni@venvn.nl onder vermelding van “Raad het geluid”.
Afspelen »

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)