V&VN Verenigingsbijeenkomst: Voorkomen en Herstellen

  • 14 september 2021
  • Congres/Symposium
  • Alle afdelingen
Verenigingsbijeenkomst Foto

V&VN Verenigingsbijeenkomst: Voorkomen en Herstellen

Deze digitale verenigingsbijeenkomst, alleen voor V&VN leden, staat in het teken van preventie en herstel. Na de opening door V&VN Voorzitter Bianca Buurman, zal historicus Hugo Schalkwijk van het Florence Nightingale Instituut een historische blik werpen op de afgelopen coronatijd en wat crisissen voor ons vak betekenen. Daarna zijn er 2 workshoprondes met verschillende onderwerpen waaruit je kunt kiezen.

In de plenaire afsluiting blikken we verder vooruit op de toekomst.

Programma

13:00 - 13:15: Lobby omgeving
13:15 - 14:00: Plenaire opening: Bianca Buurman en Hugo Schalkwijk
14:00 - 14:05: Looptijd naar de subsessies
14:05 - 14:55: 8 Sessies
14:55 - 15:10: Pauze/bezoek afdelingen en platforms
15:10 - 16:00: 8 Sessies 2
16:00 - 16:30: Plenaire afsluiting

Inhoud Sessies

Goede gegevens voor goede zorg
Door Annemarie van Ooijen en Renate Kieft (V&VN)

Ook als het om gegevens gaat, is voorkomen beter dan herstellen. Toch weten we dat faxen, nabellen, overtypen en uitzoeken een groot deel van jullie werk uitmaken voor je de informatie hebt om passende zorg te verlenen. Wat kan jij zelf doen om dit te verbeteren? En wat gebeurt hiervoor op landelijk gebied? In deze praktische workshop nemen we je mee in de Informatiestandaard eOverdracht, die vanaf 2024 voor iedereen gaat gelden en regelt dat we allemaal op dezelfde manier gegevens gaan vastleggen en uitwisselen. Deze is gebaseerd op de richtlijn verslaglegging en is samen met de praktijk ontwikkeld. Ook leggen we je uit wat jij in jouw eigen omgeving kan doen om je hierop voor te bereiden.

Overgewicht en leefstijl in verpleegkunde-opleidingen
Door Marieke Plas (Partnerschap Overgewicht Nederland (PON)

Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van overgewicht? En hoe maak je dit bespreekbaar met een patiënt? Graag gaan we met je in gesprek over de rol van verpleegkundigen en de samenwerking met andere professionals bij preventie van en begeleiding bij overgewicht. We delen onze kennis omtrent overgewicht en leefstijl en denken met jullie na over de inbedding hiervan in de MBO- en HBO-opleiding verpleegkunde.

De toekomst is hier: Het gebruik van slimme brillen in de zorg
Door René Verspuij (GemVision)

Hoe kunnen slimme brillen worden ingezet in verschillende zorgsectoren? Hoe ziet de toekomst van de zorg eruit met het gebruik van eHealth. In deze workshop komen praktische voorbeelden over hoe slimme brillen jou nu (en in de toekomst) kunnen ondersteunen aan bod.

Hoe behouden we Jong Professionals?
Door platform V&VN jong professionals

De coronatijd heeft nog sterker inzichtelijk gemaakt wat de tekorten in de zorg voor een impact maken. De grootste groep die de zorg verlaat zijn beginnende zorgprofessionals. Het platform V&VN Jong Professionals gaat met behulp van de ‘Maak impact eenvoudig’ poster, ontwikkeld door Jong RAAT, met jullie in gesprek over hoe we samen sterker kunnen staan op de werkvloer.

Professioneel Zeggenschap
Door Jacqueline Bekker (V&VN)

VAR, PAR, VVAR, OR, CNO, CNIO; allemaal (on)bekende afkortingen die naar boven komen bij het onderwerp zeggenschap. Wat is professioneel zeggenschap nou en hoe kan onze beroepsgroep hier in versterkt worden? Het platform professioneel zeggenschap houdt zich hier mee bezig. Deze sessie is een introductie, er zullen naast de verenigingsbijeenkomst meer sessies volgen!

Het Herstelplan
Door Maureen Elshof (V&VN)

In deze sessie gaan we in gesprek over het herstelplan en de herstelperiode die aan zal breken. Wat staat er in het herstelplan en hoe kunnen we verder? Omdat dit onderwerp zo actueel is zal er later meer informatie volgen.

Roken? Onze zorg!
Door Hanneke Schaap (Ikazia)

Vind jij het ook zo ingewikkeld om voor een roker op te komen of een roker te helpen? Ook zonder inhoudelijke kennis kun jij iets goeds betekenen voor een roker. Haak aan, wij helpen je op weg met de eerste stap! Of deel je struikelblokken en krijg de beste tips!

Bevoegd en Bekwaam: Toekomstbestendige wet BIG
Door Nellie Kolk (V&VN)

Voorbehouden en risicovolle handelingen: bevoegd en bekwaam zijn, dat voorkomt onveiligheid voor de zorgvrager en de zorgverlener. Ook bij de toekomst van de wet BIG komt dit aan bod. Om goed in kaart te brengen waar de knelpunten liggen en wat er speelt bij verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten, organiseert V&VN in september zes online bijeenkomsten van anderhalf uur. Op de verenigingsbijeenkomst organiseren wij deze 50 minuten versie.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 14 september 2021
Tijd: 13:00-16:30 uur
Plaats: Digitaal symposium
Kosten: Deelname is gratis en alleen toegankelijk voor leden van V&VN
Accreditatie: wordt aangevraagd in het Kwaliteitsregister V&V. 

Aanmelden

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!