Themabijeenkomst 'Borstkanker: denk ook aan het hart'

  • 16 oktober 2023
  • Bijeenkomst
  • V&VN Algemeen

V&VN Wetenschap in Praktijk nodigt je graag uit voor een themabijeenkomst bij V&VN op: maandag 16 oktober 2023 van 18.30 tot 20.30 uur.

De avond staat open voor leden en eenieder die geïnteresseerd is. De spreker is Yvonne Koop.

Borstkanker: Denk ook aan het hart
Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Nieuwe oncologische behandelingen en verbeterde opsporingstechnieken hebben de overlevingskansen aanzienlijk verbeterd. Mede daardoor zijn nadelige effecten van oncologische behandelingen op hart en vaten zichtbaarder geworden. Afhankelijk van risicofactoren en type behandeling kan tot 20% van de borstkankerpatiënten last krijgen van deze nadelige effecten, die invloed hebben op de prognose en de levenskwaliteit. Het monitoren van de hart- en vaatgezondheid van oncologische patiënten wordt aanbevolen in de richtlijnen. In de huidige zorg wordt dit nog niet altijd uitgevoerd, dit heeft verschillende redenen. Allereerst is het noodzakelijk dat professionals en patiënten zich bewust worden van het mogelijk risico, daarnaast wordt er momenteel veel onderzoek uitgevoerd om de patiënten met het hoogste risico op hart- en vaatziekten door oncologische behandelingen te kunnen herkennen en monitoren. De logistiek en de samenwerkingen in het ziekenhuis zijn belangrijk om deze zorg te faciliteren, om vervolgens schade aan hart en vaten bij deze hoog risico patiënten te voorkomen of tijdig te behandelen.

Yvonne Koop is epidemioloog bij het Julius Centrum in het UMC Utrecht. In oktober 2022 promoveerde zij bij het RadboudUMC. Haar proefschrift richt zich op hartschade na radiotherapie, de huidige cardio-oncologische zorg en mogelijke barrières voor implementatie van deze zorg. Tijdens haar postdoc doet zij verder onderzoek naar hartschade door oncologische behandelingen en het verbeteren van de risicostratificatie. Daarnaast is zij betrokken bij de jaarlijkse overzichtscijfers van de Hartstichting.

De bijeenkomst is interactief, met ruimte voor vragen en discussie.


Yvonne Koop


Programma
18.00 - 18.30 Inloop met een broodje en een drankje
18.30 - 20.15 Interactieve presentatie
20.15 - 20.30 Netwerken en gedeelte van V&VN verlaten

Praktische informatie
Locatie: V&VN, Orteliuslaan 1000, 3528 BD, Utrecht (wordt niet online aangeboden)
Accreditatie: 2 accreditatiepunten zijn aangevraagd bij het kwaliteitsregister V&V
Aanmelden: via onderstaande button. Deadline aanmelden is 8 oktober 2023.

Prijs
€ 10,00 voor leden van V&VN Wetenschap in Praktijk
€ 20,00 voor overige V&VN-leden
€ 25,00 voor niet leden
€ 15,00 voor fulltime-studenten

Aanmelden

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!