Stop Pressure Ulcus Day 18 november 2021

  • 9 december 2021
  • Nieuwsbericht
  • Wondexpertise

Zoals ieder jaar wordt in november wereldwijd aandacht besteed aan preventie van decubitus. Sinds enkele jaren roept het WCS Kenniscentrum Wondzorg de zorginstellingen op om met ludieke acties deze dag in de picture te zetten. Op 18 november jl. werd deze dag voor de eerste maal afgesloten met een webinar over decubitus.

Ook op social media waren weer veel acties te zien. Voor inspiratie voor volgend jaar, kijk op LinkedIn of Instagram met de hashtags #stopdecubitus #stoppressureulcerday #stopdecubitusdag
 
Ludieke acties Stop Pressure Ulcer Day
Er werden weer veel ludieke acties naar ons opgestuurd. Zoals ieder jaar belonen we de drie meest ludieke acties. De drie winnaars krijgen twee gratis toegangskaarten voor ons eerstvolgend WCS Wondcongres. De nummer 1 krijgt een jaar lang een droppot die iedere maand weer opnieuw wordt gevuld. De winnaars in 2021 zijn:

Nummer 1 : Albert Schweitzer ziekenhuis, Dordrecht – Wilma Dekker-Verdoorn 

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een filmpje ontwikkeld dat continu op het informatiekanaal van de patiënten draait, alsook via de patientjourney app. Tevens is een poster gemaakt en over de diverse afdelingen verspreid. Alle patiënten kregen een placemat met aandacht voor bewegen en in de hal hing een spandoek met als tekst ‘De week van Stop Decubitus!’ Op de dag zelf heeft een prevalentieonderzoek plaatsgevonden en in de komende weken worden diverse klinische lessen gegeven over decubitus. Naast de twee vrijkaarten ontvangt het wondenteam van het Albert Schweitzer ziekenhuis een jaar lang iedere maand een goed gevulde droppot. 

Nummer 2 : Tante Louise, Bergen op Zoom – Cynthia Juarez

Het multidisciplinaire team van Tante Louise, een zorginstelling voor zorg en wonen, heeft er drie opnamedagen op zitten met als resultaat een zeer mooie informatiefilm waarin alle deskundigen uitleg geven over onder andere het belang van een goede zit- en ligondersteuning, goede voeding, blijven bewegen en de nodige hulpmiddelen. De film is ‘voorlopig’ voor intern gebruik. De acteurs en actrices verdienen hiermee zeker twee vrijkaarten voor het komende WCS Congres.

Nummer 3 : St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein – Marieke Zuidam

In het St. Antonius Ziekenhuis is iedere afdeling bezocht met mevr. Ulcer op bed; zij had diverse decubituswonden. De verpleegkundigen werden geïnformeerd over decubitus en ontvingen tevens een informatieposter voor op de afdeling. Bedside teaching leverde veel positieve reacties op. Ook het team van het St. Antonius Ziekenhuis ontvangt twee vrijkaarten voor het komende WCS congres.

Presentaties webinar over de nieuwe richtlijn decubitus.

Sprekers waren: 

Babette de Waard, verpleegkundig specialist AGZ, Erasmus MC; 
Wendy Groetelaers, verpleegkundig specialist AGZ bij Kenniscentrum wondbehandeling De Zorggroep;  
Sandy Uchtmann, verpleegkundig specialist AGZ Haaglanden Medisch Centrum.

Onderwerpen: de nieuwe richtlijn decubitus, decubitus op IC tijdens COVID-19 en casuïstiek
De presentaties kun je ook vinden bij thema/scholingen op deze website

Stop

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!