Wijkverpleegkundigen vaker in het nieuws

  • 27 maart 2017
  • Nieuwsbericht
  • Personeelstekort
  • M&G Wijkverpleegkundigen

De vergrijzing en het feit dat steeds meer ouderen thuis (willen) blijven wonen zorgen ervoor dat de wijkverpleging een sleutelrol heeft gekregen in de ouderenzorg.  Het werk van wijkverpleegkundigen  verandert en wordt steeds veelzijdiger enerzijds doordat ook ouderen met complexe klachten thuis zorg krijgen, maar ook doordat wijkverpleegkundigen weer steeds meer een brugfunctie vervullen tussen het sociaal en medisch domein. Ondertussen is er een groot tekort aan wijkverpleegkundigen: eind 2016 waren de tekorten al opgelopen tot 1000.

Voor V&VN zijn de personeelstekorten in de zorg absoluut prioriteit. De wijkverpleging is bovendien bepalend voor andere sectoren: inmiddels stijgt de druk op de SEH-afdelingen en op transferverpleegkundigen omdat ouderen soms onvoldoende zorg thuis kunnen krijgen. V&VN  waarschuwt daarom – zowel in de pers als in besprekingen met bijvoorbeeld het ministerie en de werkgevers – dat de mensen die het werk nu doen, teveel op hun bord krijgen; zij kunnen niet omvallen.

Zichtbaar maken van het werk van wijkverpleegkundigen

Bij diverse nieuwsaanleidingen probeert V&VN dan ook om het werk van wijkverpleegkundigen zichtbaar te maken. Dat levert bewustwording op bij beleidsmakers én het helpt om jongeren over de streep te trekken bijeen keuze voor de wijk. Recente voorbeelden zijn:

  • Wijkzorg Amsterdam: wijkverpleegkundigen in opleiding en hun begeleidster (na.v. V&VN-speerpunt personeelstekorten in de zorg op tv bij de NOS)
  • Wijkverpleegkundigen Joke Schoehuizen en Fanny van Wijngaarden, regio Rotterdam (n.a.v. het onderzoek voltooid leven): op tv bij Omroep Max (Hallo Nederland).
  • Wijkverpleegkundige en ambassadseur Pauline Arts, regio Nijmegen (n.a.v. onder zoek voltooid leven) op tv bij de NOS en op Radio1:

Oproep

Heb je zelf een interessant verhaal over jullie aanpak, een bijzondere samenwerking of een mooi voorbeeld van jullie dagelijkse praktijk? Dat kan interessant zijn voor de V&VN-website of voor de pers. Graag ontvangen we je bericht op communicatie@venvn.nl

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.