Toch weer beginnen over roken...

  • 24 maart 2017
  • Nieuwsbericht
  • M&G Jeugdverpleegkundigen

De risico’s van roken worden lang niet altijd meer besproken met aanstaande ouders. De Taskforce Rookvrije Start wil dat juist bevorderen. Met inspirerende en concrete hulp voor multidisciplinaire teams.

Nog steeds rookt 8,6 procent van de zwangere vrouwen. Onder laag opgeleiden is dat zelfs 22 procent. Natuurlijk, iedereen wéét dat roken slecht is. En zorgprofessionals willen geen ‘moraalridder’ zijn, denkt Nelleke Maas, lid van de vakgroep Jeugdverpleegkundigen van V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid. Ze nam deel aan de Taskforce Rookvrije Start.

Het resultaat is er nu: een website https://rookvrijestart.rokeninfo.nl. Doel van de website is multidisciplinaire teams ondersteunen in de geboorte-keten. De website biedt concrete hulpmiddelen in de vorm van filmpjes, een e-learning-module en onderzoeksmateriaal. Behalve de vakgroep Jeugdverpleegkundigen, hebben ook V&VN Longverpleegkundigen en V&VN Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners meegewerkt.

Handelingsverlegenheid
Hebben zorgprofessionals nog steun nodig als het gaat om communicatie over de gevaren van roken, vraag je je af… “Juist wel,” zegt Nelleke Maas, als verpleegkundig specialist werkzaam bij de GGD Hart voor Brabant. “Er is heel veel handelingsverlegenheid. Zorgverleners denken ‘waar bemoeien we ons mee, ouders wéten ’t immers…’ Maar de jeugdgezondheidszorg heeft de taak om tabaksontmoediging expliciet aan de orde te stellen. Met de toolkit van de Taskforce geven we nieuwe impulsen om dat te doen. Op een niet-veroordelende manier. Mensen voelen zich namelijk toch al schuldig. Maar we kunnen hulp aanbieden bij het stoppen. En het helpt om te zeggen dat je de plicht hebt om het op te nemen voor hun ongeboren kind.”

Wachtkamervideo
Volgens Nelleke Maas is het lastig voor zorgverleners. Vooral in gevallen waarbij er meer risicofactoren spelen in de sociale sfeer. Als er toch al stress is over geld, wonen of relaties, wordt het moeilijker om ook nog over roken te beginnen… “De keten spreekt niet altijd met één mond,” zegt Maas. Daarom was één van de eerste producten van de Taskforce een wachtkamervideo. Zodat de boodschap overal helder en eenduidig is. “Dat is de eerste winst,” zegt Nelleke Maas: “Het moet ook bij gezondheidsprofessionals weer goed tussen de oren. Wij moeten ons stinkende best doen voor die baby!”

Meedoen? Word ambassadeur of teken het manifest.

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.