Laaggeletterdheid belangrijk thema voor Verpleegkundigen

  • 3 december 2014
  • Nieuwsbericht
  • Maatschappij & Gezondheid

1 op de 9 Nederlands is laaggeletterd. Dit heeft directe consequenties voor de gezondheid van deze mensen. Want laaggeletterden maken vaker gebruik van de zorg en voelen zich vier keer ongezonder dan geletterden. Voor Verpleegkundigen in de Maatschappelijke Gezondheidszorg dus van groot belang om hier alert op te zijn en dit bespreekbaar te maken. 

1) Taal maakt gezonder. 
Uit onderzoek blijkt dat taalscholing er niet alleen voor zorgt dat mensen taalvaardiger worden, maar dat zij zich ook gezonder en gelukkiger voelen, zichzelf beter kunnen redden en sociaal actiever zijn.

2) Laaggeletterdheid beïnvloedt je werk. 
Taalproblemen belemmeren niet alleen een goede behandelrelatie, maar ook de kwaliteit en het effect van de behandeling zelf. Laaggeletterden ervaren namelijk sneller gezondheidsproblemen dan mensen met adequate lees- en schrijfvaardigheden. Zij hebben moeite met het verzamelen, begrijpen en toepassen van informatie over gezondheid en ziekte.

3) Je heeft een vertrouwensrelatie met je cliënten.
Je kunt aan iemand niet zien of hij laaggeletterd is. Vaak schamen laaggeletterden zich voor hun probleem (vooral autochtonen) en praten er niet graag over, althans niet met iedereen. Met verpleegkundigen praten ze wel vaker over gevoelige, persoonlijke zaken. Waarom dan niet over lees- en schrijfproblemen?

4) Er wordt meer eigen regie van patiënten gevraagd. 
De overheid stelt steeds meer eisen aan burgers op het gebied van zelfzorg en zelfmanagement bij gezondheid en ziekte. Maar voor een grote kwetsbare groep zoals laaggeletterden is eigen regievoering bijna onmogelijk. Sterker nog, laaggeletterdheid heeft een negatieve invloed op de gezondheid mensen

Meer weten over Laaggeletterheid? Kom dan ook naar het congres op 10 april. Marja van Bijsterveldt, verpleegkundige, voormalig staatssecretaris van OC&W en voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven is bereid gevonden om over dit onderwerp een inleiding te verzorgen

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!