Koning ontvangt verpleegkundigen op nieuwjaarsreceptie

  • 15 januari 2016
  • Nieuwsbericht
  • Maatschappij & Gezondheid

"Het was een unieke, bijzondere ervaring om bij de nieuwjaarsreceptie van de koning en de koningin te zijn”, zegt Gia Wallinga, voorzitter van V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid. Ze was dinsdag 12 januari samen met acht andere wijkverpleegkundigen aanwezig bij de traditionele nieuwjaarsontvangst in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. Het thema dit jaar was thuiszorg.

“Het was mooi om mee te maken. Alles verliep strak volgens protocol. Zo was er een speciale voorontvangst waarin we als themagroep met elkaar konden kennismaken. Samen met een gespreksleider hebben we het gesprek met de koning en koningin voorbereid. In die tien minuten hadden we een heel geanimeerd gesprek met koning Willem Alexander en koningin Maxima over de transitie: wat gaat er goed en wat kan beter, wat zie je gebeuren bij burgers en wat ervaar je zelf als beroepsgroep? Hier hebben we de problemen met te krap afgegeven indicaties tastbaar gemaakt, en waar we tegenaanlopen door de scheiding tussen Zvw, Wmo en Wlz”, aldus Wallinga. “We hebben daarna naar hartenlust kunnen netwerken met allerlei betrokkenen van het ministerie van VWS en andere boeiende partijen, zoals met staatssecretaris van Rijn.”

Eer
“Het was sowieso een eer om gevraagd te worden. Er worden maar 40 themagasten uitgenodigd en dan ben jij daar één van”, zegt Wallinga. Daarnaast waren nog een paar honderd andere vertegenwoordigers van allerlei bestuurlijke en maatschappelijke organisaties. Andere aanwezige wijkverpleegkundigen waren onder meer Irma Kooiman (van Zorggroep Almere), Irene van der Heijden (van Laurens), Angelique Willems (van Thebe) en Jolanda Roelofsen (van Omring Enkhuizen). De themagasten van dit jaar werkten in sociale wijkteams, bij gemeenten, verzekeraars, als huisarts en bij vernieuwingsorganisaties op het gebied van thuiszorg.

Waardering
“In zijn toespraak bedankte de koning de mensen in de zorg voor hun inzet. Die openbaar uitgesproken waardering vond ik heel mooi. Echt een boost voor de beroepsgroep”, zegt Wallinga.
In zijn toespraak zei koning Willem Alexander: “Veel mensen maken zich zorgen over de impact van de veranderingen op hun dagelijks leven. Wij weten hoeveel verantwoordelijkheid er op Uw schouders als professionals in de thuiszorg rust. We weten ook wat er van mensen zelf wordt gevraagd. Een derde van de Nederlanders verleent mantelzorg. Zeshonderdduizend mensen doen dat heel intensief, meer dan acht uur per week. Ik heb grote waardering voor uw inzet om óók de mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen. Samen doet u het uiterste om de meest kwetsbare mensen de zorg te geven die ze nodig hebben om zich echt 'thuis' te voelen.”

Meer informatie
V&VN Verpleegkundige Maatschappij & Gezondheid
Toespraak van Koning Willem-Alexander tijdens de Nieuwjaarsontvangst voor Nederlandse genodigden

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!