Hulpmiddelen voor indiceren en organiseren van zorg

  • 23 november 2014
  • Nieuwsbericht
  • Richtlijnen en protocollen
  • M&G Wijkverpleegkundigen

Op verzoek van wijkverpleegkundigen brengt V&VN 'Hulpmiddelen voor indiceren en organiseren van zorg' uit. Het overzicht geeft de wijkverpleegkundigen voorbeelden van hulpmiddelen die er zijn op het gebied van indiceren en organiseren van zorg.

V&VN heeft in het kader van 'Normen voor indiceren en organiseren van verpleging en verzorging in de eigen omgeving' informatie verzameld over het indiceren en organiseren van zorg. Uit deze inventarisatie blijkt dat talloze instrumenten, richtlijnen, classificaties, gedragsregels, protocollen en zorgstandaarden (in het vervolg hulpmiddelen genoemd) beschikbaar zijn. Vanwege de grote diversiteit aan hulpmiddelen, heeft V&VN deze geordend en beschreven. Vervolgens is gekeken of een hulpmiddel aan de volgende criteria voldoet:

  • Het hulpmiddel kan gebruikt worden ter ondersteuning van het indiceren en organiseren van zorg
  • Het hulpmiddel kijkt naar de gehele situatie van cliënt
  • Het hulpmiddel wordt gebruikt in de praktijk
  • Bij het hulpmiddel zit een handleiding hoe te gebruiken
  • Het hulpmiddel kan gevonden worden op internet

Het overzicht is niet compleet, maar een dynamisch document. In het overzicht zijn hulpmiddelen geplaatst die aangeleverd zijn door de werkgroepleden van het project 'Verpleegkundige indicatiesteling' of die zijn gevonden gedurende het opstellen van het normenkader. Het overzicht geeft geen uitputtende lijst. Het is aan de verpleegkundigen zelf welke hulpmiddelen zij gebruiken in hun dagelijkse werk.

Lees meer over het normenkader en de overgangsperiode voor indiceren.

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.