Blog: Terugblik op Jaarsymposium 'Maatschappij in Beweging'

  • 2 juni 2016
  • Blog/Vlog
  • Maatschappij & Gezondheid

Afgelopen vrijdag 27 mei 2016 bewogen verpleegkundigen zich letterlijk en  figuurlijk (mee) op het V&VN symposium van de afdeling Maatschappij & Gezondheid (M&G). Iedere deelnemer verplaatste zich van het plenaire programma naar zijn/haar eigen programma gevuld met verschillende workshops. De voorzitter van de afdeling M&G Gia Wallinga vervulde de taak van dagvoorzitter en opende de dag met een mooie presentatie. Zij vertelde over de huidige ontwikkelingen, de ambities die er liggen voor de toekomst en de rol die er ligt voor ons als verpleegkundige. Haar enthousiasme hiervoor was aanstekelijk en zorgde voor een mooie opening aan het begin van deze inspirerende dag.

“No nurses. No future.” Met deze quote eindigde Gia Wallinga haar speech welke mooi aansloot op de presentatie “Regie in je werk” gegeven door Pieterbas Lalleman. Zoals de titel van het symposium aangeeft: de maatschappij is in beweging en dat heeft niet alleen invloed op ons werk, maar ook op onze samenleving en daarmee de visie op de gezondheidszorg. Iets wat we niet moeten zien als een opdracht, maar als een uitnodiging. Het is aan ons als verpleegkundigen een eer om deze regie op ons te nemen. Ons vak bestaat uit verschillende rollen die we mogen vervullen. Pieterbas Lalleman noemde acht functies die we als verpleegkundige vervullen. Van zorg, klinische, collegiale, professionele, onderwijzende, onderzoekende, administratieve tot  controlerende neigingen. Wat laat zien dat de verpleegkunde tegenwoordig zoveel meer is dan zorgen alleen. De zorg moet georganiseerd worden en ook daarin spelen we een rol en worden we uitgedaagd om de regie hierin op ons te nemen. Van Zorg en Ziekte, via Gedrag en Gezondheid, naar Mens en Maatschappij. Aan ons als verpleegkundige om ons niet alleen een onderdeel te voelen van deze veranderende visie, maar ook een onderdeel te zijn door zelf de regie te nemen in ons werk. 

Na het plenaire ochtendprogramma volgde iedere deelnemer drie verschillende  workshops. Van professionele tot persoonlijke ontwikkeling, van informatief tot inspirerend. Een inspannende dag, dus daarom een ontspannende afsluiting van cabaretier Marcellino Bogers. Hij liet ons ervaren dat humor een verpleegkundige interventie is. Lachen is niet alleen gezond, het is ook een middel tot communicatie. Het is een raakvlak die elke persoon (her)kent en elke verpleegkundige in zijn/haar werk kan toepassen. Een mooie boodschap aan het eind van een inspirerende dag die niet alleen aanzette, maar ook enthousiasmeerde tot verandering en meebewegen.

Annemieke Korver
Jeugdverpleegkundige

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.