“Ambassadeurs staan op netvlies minister”

  • 15 augustus 2018
  • Nieuwsbericht
  • M&G Wijkverpleegkundigen

Op initiatief van verschillende V&VN ambassadeurs voor de wijkverpleging ging minister De Jonge afgelopen dinsdag met hen in gesprek over vier belangrijke thema’s. De thema’s, 1). indicatiestelling, 2). preventie, 3). deskundigheid van de verzorgende 4). en samenwerking in de wijk, zijn gebaseerd op onderwerpen waar wijkverpleegkundigen of verzorgenden uit de wijk zich zorgen over maken. Voor elk thema nam de minister 15 minuten de tijd.

Wijkverpleegkundigen leggen focus op indicatiestelling

“Ik wilde bij de minister, namens alle wijkverpleegkundigen, vooral benadrukken hoe belangrijk het is dat de indicatiestelling door wijkverpleegkundigen zelf wordt uitgevoerd. Verder heb ik verteld wat indiceren in de praktijk betekent en waarom dit essentieel is voor ons vak.”, vertelt Marjolein Zilverentant, voorzitter van de V&VN vakgroep wijkverpleegkundigen. “Dat punt is goed overgekomen. Tegelijkertijd is zo’n gesprek met de minister ook lastig. Als we nog meer als één groep naar buiten kunnen treden met een eenduidige mening dan kunnen we onze boodschap richting de minister nog krachtiger overbrengen.”

Verzorgenden vragen erkenning voor hun vak

Marita de Kleijne, coördinator van het V&VN platform verzorgenden, kijkt tevreden terug op de bijeenkomst. “Ons belangrijkste punt was om aan te geven dat de verzorgenden (in de wijk) vaak onzichtbaar zijn. Het is een vak en wij zijn trots op dit vak! In onze ogen wordt vaak alleen de wijkverpleegkundige genoemd als het over de wijk gaat.”, vertelt Marita de Kleijne. “Dit punt is goed overgekomen. De minister gaf aan dat voor hem de wijkverpleging uit verpleegkundigen en verzorgenden bestaat. Dat was goed om te horen. Hij merkte nog wel op dat we moesten waken voor een Calimero effect. Al met al hebben we onze boodschap duidelijk overgebracht. En we zijn blij dat de verzorgenden nu duidelijk op het netvlies van de minister staan.” aldus Marita de Kleijne.

Meer informatie
Nienke Bleijenburg deed onderzoek naar de leiderschapstrajecten in de wijkverpleging. Zij overhandigde met de ambassadeurs het eindrapport van haar onderzoek aan de minister.

Lees meer:

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.