Ambassadeur spreekt Koningin Maxima bij opening Europees Verpleegkundig Congres

  • 6 oktober 2016
  • Nieuwsbericht
  • M&G Wijkverpleegkundigen

De opening van het 5th European Nursing Congress in Rotterdam werd  bijgewoond door Koningin Maxima. Tijdens  het vierdaagse congres Caring for Older People, How Can we Do the Right Things Right? zal een keur van internationale sprekers verschillende thema’s over de ouderenzorg behandelen.

Boris van Zalk (27), wijkverpleegkundige bij Icare in Zwolle had een kortstondige ontmoeting met Maxima en Staatssecretaris Van Rijn. “Ik heb de problemen waar wij als wijkverpleegkundigen tegenaan lopen aangekaart.” 

Chief Nursing Officer Marieke Schuurmans benadrukte tijdens de opening dat er een antwoord gevonden moet worden op de vragende titel van het congres: Caring for Older People, How Can we Do the Right Things Right?. Ze hield een pleidooi over het belang van wetenschappelijk onderzoek om kwetsbare ouderen ‘gezond’ te kunnen houden. “Hoe ouder mensen worden, hoe complexer en diverse hun zorg wordt. Dit congres gaat over het behouden van kwaliteit van leven.” 

Ontmoeting met Maxima.

De ontmoeting met Maxima noemt Boris Van Zalk speciaal en inspirerend. “Dit is de kers op de taart van mijn ambassadeurstraject van de wijkverpleging. Maxima was oprecht geïnteresseerd. Ze vroeg hoe het voor mij is als man om wijkverpleegkundige te zijn.“ Daarbij liet hij zich ook de kans niet ontnemen om de problemen van de wijkverpleging aan te kaarten. Dat deed hij ook bij Staatssecretaris Van Rijn die ook aanwezig was. “Ik heb het personeelstekort en het tekort aan hbo-opgeleide wijkverpleegkundigen aangestipt.” Volgens Van Zal blijft het lastig om het ‘stoffige’ imago van de wijkverpleegkunde kwijt te raken. “Maar we zullen actief als beroepsgroep mensen moeten werven. Daarbij heb ik geprobeerd mijn vak positief naar voren te brengen.”

Het congres duurt nog tot en met  vrijdag 7 oktober. V&VN is medeorganisator van het congres.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.