Actualisatie expertisegebied wijkverpleegkundige

  • 19 december 2018
  • Nieuwsbericht
  • M&G Wijkverpleegkundigen

V &VN zoekt wijkverpleegkundigen voor de meeleesgroep ‘actualisatie expertisegebied wijkverpleegkundige’.  Ben jij wijkverpleegkundige en vind je het leuk om een bijdrage te leveren aan de actualisatie van jouw expertisegebied? Ben je kritisch en goed op de hoogte van alle ontwikkelingen in de wijkverpleging? Dan zijn we op zoek naar jou. 

Achtergrond

In 2012 heeft de vakgroep wijkverpleegkundigen het expertisegebied Wijkverpleegkundige opgesteld. Het Expertisegebied beschrijft de unieke positie van de wijkverpleegkundige. Wat maakt dat een verpleegkundige zich ook wijkverpleegkundige kan noemen. Het expertisegebied vormt daarmee ook de basis voor onderwijscurricula. Werkgevers, zorgverzekeraars, onderwijs, huisartsen en patiëntenorganisaties reageerden zeer positief op het in november 2012 gepresenteerde Expertisegebied wijkverpleegkundige. 

Sedert 2012 is er veel gebeurd in de wijkverpleging. Zo is wijkverpleging overgegaan van de AWBZ naar de Zvw en is de wijkverpleegkundige weer verantwoordelijk voor de indicatiestelling. Voor de vakgroep voldoende reden om het expertisegebied te laten evalueren en waar nodig te actualiseren.

Evaluatie en actualisatie expertisegebied

Onder leiding van Nienke Bleijenberg (lector proactieve ouderenzorg aan de Hogeschool Utrecht) en met projectfinanciering van ZonMw  is het expertisegebied het afgelopen half jaar geëvalueerd. Deze uitkomsten zijn nu beschikbaar en worden gebruikt voor de actualisatie van het expertisegebied.  

Een projectteam, bestaande uit Henk Rosendal (lector Hogeschool Rotterdam), Nienke Bleijenberg (lector hogeschool utrecht), Marjolein Zilverentant (voorzitter vakgroep wijkverpleegkundigen en Mariska de Bont (adviseur beroepsontwikkeling V&VN) is in november gestart met de actualisatie. Het projectteam wordt bijgestaan door een klankbordgroep met wijkverpleegkundigen en een vertegenwoordiging namens de werkgevers (ActiZ en Zorgthuisnl), de verzekeraars (ZN en de Patientenfederatie (NPF)

Aanmelden voor meeleesgroep

De planning is dat een eerste conceptversie van het geactualiseerde document eind januari gereed is. Deze willen we voorleggen aan wijkverpleegkundigen in het land. Wil jij meelezen? Meld je dan nu aan voor de meeleesgroep.
Aanmelden kan tot 10 januari 2019 door een mail te sturen naar Mariska de Bont (m.bont@venvn.nl) met vermelding van je naam en de organisatie waar je werkzaam bent.

Lees ook:

Kennisagenda wijkverpleging kan alleen tot stand komen met de beroepsgroep
Expertisegebied wijkverpleegkundige (2012)

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.