Aantoonbaar je kennis bijhouden als dementieverpleegkundige

  • 30 maart 2018
  • Nieuwsbericht
  • M&G Dementieverpleegkundigen

Op 1 april opent in het Kwaliteitsregister V&V het deskundigheidsgebied Dementieverpleegkunde. Je kunt dan niet alleen meer aantonen wat je doet aan deskundigheidsbevordering als verpleegkundige, maar óók op het gebied van de dementieverpleegkunde. Gerben Jansen, voorzitter vakgroep Dementieverpleegkundigen van V&VN Maatschappij en Gezondheid: ‘We willen ons vak verder doorontwikkelen. Na het uitbrengen van het expertisegebied, is het openen van een deskundigheidsgebied Dementieverpleegkunde een logische vervolgstap’.

Gerben legt uit waarom het belangrijk is dat je specifiek op het gebied van dementieverpleegkunde scholing volgt: 'De zorg voor mensen met dementie wordt steeds complexer, bijvoorbeeld omdat er bij mensen met dementie steeds meer sprake is van comorbiditeit. Dit vraagt van dementieverpleegkundigen dus ook een grotere deskundigheid. Daarom wordt scholing steeds belangrijker, bijvoorbeeld over jonge mensen met dementie en dementie bij mensen met een andere culturele achtergrond. Zo kunnen wij de dementiezorg voor mensen thuis naar een hoger niveau tillen’.

Toelating tot het deskundigheidsgebied

Als je bent ingeschreven in een deskundigheidsgebied, dan houd je ook je kennis bij op dat specifieke gebied. Per registratieperiode van vijf jaar moet je minimaal 40 uur scholing volgen om in een deskundigheidsgebied geregistreerd te blijven. Deze scholing moet specifiek zijn geaccrediteerd voor het deskundigheidsgebied.

Je kunt je inschrijven in het deskundigheidsgebied Dementieverpleegkunde als je een opleiding casemanagement dementie of dementieverpleegkunde hebt gevolgd bij de  Breederode Hogeschool, de Christelijke Hogeschool Ede, Gerion Amsterdam, de Inholland Academy of de Windesheim Hogeschool.

Ga je een scholing volgen die zich richt op dementieverpleegkunde? Vraag dan vooraf aan de aanbieder of er al accreditatie voor het Kwaliteitsregister V&V is aangevraagd. Zo niet, wijs direct op deze mogelijkheid. Zo help je actief mee om de scholingen op de juiste wijze in het Kwaliteitsregister V&V geregistreerd te krijgen.

Wil je weten hoe, of meer informatie over hoe je je bijvoorbeeld inschrijft in het deskundigheidsgebied? Bekijk de FAQ. 

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Gerelateerd