Aan het werk in een gloednieuw wijkziekenhuis

  • 4 juni 2018
  • Nieuwsbericht
  • Maatschappij & Gezondheid

De WijkKliniek in Amsterdam-Zuidoost, een samenwerking van het AMC, Cordaan en zorgverzekeraar Zilveren Kruis opent deze week haar deuren voor de eerste patiënten. De WijkKliniek is een nieuw zorgconcept voor ouderen die normaal gesproken in het ziekenhuis worden opgenomen wegens acute medische problemen. Hoe is het om als verpleegkundige aan de slag te gaan in een gloednieuw wijkziekenhuis? “Het is heel spannend, want dit concept - een combinatie van ziekenhuiszorg en wijkzorg - bestond nog niet. Ik geloof echt dat dit de toekomst is”, aldus hoofdverpleegkundige Gwenda Veenboer.

20180604 Wijkkliniek Venvn Groot
Van links naar rechts: Imara Boersma, Gwenda Veenboer en Bianca Buurman

In de WijkKliniek is er zowel acute medische zorg als goede ondersteuning en begeleiding om verdere achteruitgang bij patiënten te voorkomen. Het doel is om mensen zo fit mogelijk weer naar huis te laten gaan. “Als verpleegkundige biedt je acute zorg, maar ook de zorg voor herstel op de lange termijn, vertelt Gwenda. Dat is het beste voor de patiënt. Voor verpleegkundigen is het vakinhoudelijk heel interessant, want alles wat je tijdens de opleiding leert kan je hier toepassen. Van acute zorg, zorg gericht op goed herstel van de patiënt, tot het onderzoeken of die aanpak ook daadwerkelijk werkt.”

Eerste baan voor student verpleegkunde

Vierdejaars student verpleegkunde Imara Boersma (22) start haar loopbaan als verpleegkundige bij de WijkKliniek. “Het is mijn eerste echte baan. Ik vind het echt een toffe uitdaging om hier aan de slag te gaan. Alles is nieuw en van tevoren weten we nog niet hoe alles gaat lopen. Ik heb bewust voor de WijkKliniek gekozen, want dit is zo uniek! Bovendien is het een mooie combinatie. Ik leer meer over de ziekenhuiszorg, maar ook over de verpleeghuis-en de wijkzorg,” aldus een enthousiaste Imara.

Bij succes meer WijkKlinieken

Volgens initiatiefnemer van de WijkKliniek, voormalig verpleegkundige en huidig hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman is de WijkKliniek noodzakelijk voor de toekomst van de Nederlandse zorg. In een interview in het Parool benadrukt ze dat het haar niet zou verbazen als er over tien jaar overal in het land van dit soort spoedklinieken voor ouderen staan. De WijkKliniek speelt in op de stijgende zorgvraag van ouderen en de overbelasting van o.a. de spoedeisende hulp. Als het experiment slaagt, wil Zilveren Kruis dit initiatief landelijk uitbreiden.

Alles is nieuw en moet getest worden

Het team van hoofdverpleegkundige Gwenda is eind mei voor het eerst samengekomen. “Niet alleen het team is nieuw, maar het hele concept natuurlijk. Daarom moet alles goed getest worden. Werkt de medische apparatuur? Wordt het linnen goed gewassen en wordt het eten voor de patiënten goed voorbereid en bezorgd? Vanaf begin juni gaan we met de eerste patiënten alles rustig opstarten en testen. Ik kijk ernaar uit om straks te zien dat patiënten tevreden zijn, dat familie hun naasten met een gerust hart bij ons achterlaten en dat de verpleegkundigen hier naar tevredenheid werken.”

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!