Tip 1: Maak tijd voor het gesprek met de cliënt

Ga met oprechte nieuwsgierigheid het gesprek in en probeer niet te snel in oplossingen te denken. Let ook op non-verbaal gedrag. Zo ga je (meer) de mens zien achter de cliënt. Ook bij een gesprek vanuit Positieve Gezondheid kunnen ANNA (Altijd Navragen, Nooit Aannemen) en NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) behulpzaam zijn.

Tip 2: Houd je doel voor ogen en stel bij waar nodig

Wat wil je bereiken? Wat hoop je dat werken met Positieve Gezondheid oplevert voor je cliënt en voor jezelf? Het spinnenweb is een middel om met de cliënten te praten over wat zij belangrijk vinden. Het is geen meetinstrument. Evalueer daarom regelmatig om te zien of je op de goede weg bent.

Tip 3: Zoek goede en creatieve manieren om wensen te achterhalen

Er kan een groot verschil zijn tussen het achterhalen van de wensen van cliënten met somatische klachten en cliënten met dementie. Is het moeizaam te praten met een cliënt met dementie? Observeer dan goed en probeer of werken met afbeeldingen of andere visuele vormen beter gaat dan praten. Vertrouw vooral op je eigen ervaring en competenties in het vinden van goede en creatieve manieren om te achterhalen wat de wensen van de cliënt zijn. Je kunt ook in gesprek gaan met de mantelzorger, familie en kennissen. En leg de uitkomsten vast; zo kun je ontwikkelingen bijhouden.

Tip 4: Positieve Gezondheid begint bij jou!

Het leren werken met Positieve Gezondheid begint bij jezelf: het concept echt goed begrijpen leer je door het op jezelf en jouw eigen persoonlijke situatie toe te passen. Het geeft ook inzicht in jouw eigen vitaliteit en werkgeluk. Het helpt je bewuster in je werk en misschien zelfs in je leven te staan. Het spinnenweb kan daarom ook als instrument ingezet worden bij medewerkersgesprekken of als onderdeel van het HR-instrumentarium.

Tip 5: Houd het vast

Vaak krijgt een nieuwe ontwikkeling in het begin wel aandacht binnen de organisatie, maar hoe houd je de aandacht en energie vast als het ‘nieuwe’ er vanaf is? Zorg dat het onderwerp op de agenda blijft staan en dat successen gedeeld worden. Zet het spinnenweb ook in bij de zorgevaluatie en het opstellen van nieuwe zorgdoelen.

Dit artikel stond eerder op Kundig.nl en is met toestemming overgeplaatst naar het Kennisplatform van de V&VN-afdeling Wijkverpleegkundigen. Oorspronkelijke publicatiedatum: augustus 2019. De website Kundig.nl is vanaf 31 maart 2023 niet langer te raadplegen.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)